Het noordelijkste postkantoor ter wereld staat op Spitsbergen

Vroeger kwam hier de post aan voor de medewerkers van het poolstation van de Rijksuniversiteit Groningen en de andere wetenschappers die er onderzoek doen.
Het kleine kantoortje werd bemand door een medewerker van het Noorse postbedrijf. Maar door de opkomst van de elektronische post kreeg die postbeambte steeds minder werk.

Groeten van Spitsbergen

Uiteindelijk werd het postkantoortje alleen nog gebruikt als er grote cruiseschepen met soms wel duizenden passagiers aan boord afmeerden in Ny Ålesund, en de toeristen een kaartje wilden versturen vanuit het noordeljkse postkantoor ter wereld.

Klandizie verdwenen

Maar de hele grote cruiseschepen mogen het fjord waaraan Ny Ålesund ligt tegenwoordig niet meer in. En dus is de klandizie nu bijna helemaal verdwenen.

Herinnering aan het verleden

Het kantoortje blijft bewaard als herinnering aan het verleden, en is een van de meest gefotografeerde objecten in het kleine dorpje op Spitsbergen.

Mee op expeditie

RTV Noord-verslaggever Steven Radersma is met onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen mee op expeditie naar Spitsbergen. Bekijk ook zijn vorige verslagen: