Werkstraf en voorwaardelijke celstraf geëist tegen 'kruisgrijper'

Tegen de 46-jarige man uit Winsum, die wordt verdacht van de aanranding van Dagblad van het Noorden-columniste Rosa Timmer, is vrijdag honderd uur werkstraf en een maand voorwaardelijke celstraf geëist.

Gebruiksvoorwerp
Timmer liep begin juni vorig jaar in een horecagelegenheid in de stad, toen ze in haar kruis werd betast. Ze gaf de man een klap en klaagde bij de beveiliging. Toen die niet direct in actie kwam, maakte ze een foto van haar belager. Die zette ze op Twitter. Dit maakte veel reacties los en Timmer haalde de foto weg. De politie publiceerde de foto nog wel in de zoektocht naar de verdachte. De Winsumer meldde zich vrijwillig.

Timmer maakte tijdens de rechtszaak gebruik van het spreekrecht. De zaak zit haar nog steeds erg hoog. 'Ik voel me als een gebruiksvoorwerp.'

Emotioneel
De verdachte kan zich weinig meer herinneren van de bewuste nacht. Hij had gedronken. De man was emotioneel tijdens de rechtszaak: 'Door deze zaak is mijn relatie stuk, ben ik mijn baan kwijt en moest ons huis met verlies worden verkocht.'Geen strafblad
Het Openbaar Ministerie heeft bij de eis rekening gehouden met de persoonlijke omstandigheden van de verdachte, die tot nu toe geen strafblad had.

De uitspraak is over twee weken.

Aangifteprocedure
Timmer schreef een column over de aanranding. Daarin klaagde ze vooral over de verplichte bedenktijd voor slachtoffers, voordat ze aangifte kunnen doen van een zedenmisdrijf. Dit maakte een landelijke discussie los, die tot in de banken van de Tweede kamer werd gevoerd. De aangifteproceure is inmiddels vereenvoudigd.

Lees ook:
- Rosa is trots: Aangifte zedendelict wordt makkelijker
- Minister wil lagere drempel voor aangifte zedenmisdrijf na oproep Rosa Timmer
- Columns over kruisgrijper leiden tot Kamervragen
- Verdachte van café-aanranding meldt zichzelf na verspreiden foto
- Politie verspreidt foto van verdachte van aanranding in Stad
Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws