IJsberen onderbreken EK-finale

© Maarten Loonen
Poolonderzoekers op Spitsbergen zijn vooral bezig met het bestuderen van flora en fauna, maar ook boven de poolcirkel kijken ze gisteravond naar de finale van het EK voetbal tussen Portugal en Frankrijk.
'IJsbeer in de haven!'

Maar plotseling haken ze af. Niet omdat Ronaldo geblessseerd uitviel, maar omdat ze worden opgeschrikt door een melding via de portofoon die een mengeling van opwinding en angst veroozaakt. 'IJsbeer in de haven!'

Niet zonder geweer

Maarten Loonen van het poolinistituut van de Rijksuniversiteit Groningen, die met collega's in het Noorse station naar de wedstrijd kijkt, bedenkt zich geen moment en springt op de fiets. Want hoewel het bekend is dat er ijsberen rondlopen op Spitsbergen, en niemand zich daar zonder geweer buiten de bebouwde kom waagt, is het toch altijjd bijzonder als deze poolroofdieren te zien zijn.

Eieren eten

Loonen krijgt de ijsberen vlakbij het Groningse poolstation in beeld. Ze lopen door de haven richting een klein meertje, en vervolgens zwemmen ze naar een eilandje vlakbij de kust. Volgens Loonen eet moeder daar twee eidereendnesten leeg terwijl het jong in het water met twee zeehonden speelt. Daarna verdwijnen ze uit beeld.
Of de poolonderzoekers daarna de wedstrijd uit kijken is niet bekend. .

Mee op expeditie

RTV Noord-verslaggever Steven Radersma was vorige week met onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen mee op expeditie naar Spitsbergen.

Lees de vorige verslagen vanuit Spitbergen