Pokémon Go verovert Groningen, maar wat is het?

Als je nog geen groepen jongeren hebt gezien die samen lopen en stilstaan met hun mobiel in de hand, dan zie je ze binnenkort wel. De oorzaak is Pokémon Go, een spel dat de provincie verovert.
Het spel dat je op je iPhone of Android-smartphone speelt is officieel nog niet in Nederland te downloaden, maar dat houdt veel spelers niet tegen. Hele groepen, voornamelijk tieners en jongeren, zijn op pad om Pokémon te vangen op hun telefoon.
Maar wat is het? En hoe werkt het? Die vragen beantwoorden we in dit artikel.

Wat is Pokémon?

Pokémon werd ongekend populair rond 1997. Toen verscheen Nintendo's computerspel voor de Gameboy, waarin je als speler een wereldkaart rondliep om 151 fictieve dieren, zogenaamde Pokémon, te vangen. Dat vangen deed je door 'Pokéballen' naar ze te gooien.
Het Gameboy-spel was al populair, maar het werd een ware rage toen ook de animatieserie wereldwijd werd uitgezonden en er een kaartspel verscheen.

Ok, en wat is Pokémon Go?

Bijna twintig jaar na het originele spel is er een nieuwe manier om Pokémon te spelen. Niet in een gamewereld, maar in de echte wereld. Je installeert Pokémon Go op je smartphone en daarna wordt de échte wereld je speelveld.
Op je scherm zie je een soort Google Maps, een kaart van je omgeving dus. Op de kaart op je scherm zie je Pokémon verschijnen. Als je een Pokémon tegenkomt, schakelt de smartphone naar de camera toe en zie je de Pokémon geprojecteerd in de omgeving - net als bij de dinoplaatjes van de Albert Heijn.
Je kunt een Pokémon dan vangen door er een of meerdere Pokéballen naar te gooien, wat je doet met een veegbeweging op het scherm, van de bal naar de Pokémon.
Het doel is om zoveel mogelijk (verschillende) Pokémon te vangen.

Hoe werkt het spel?

Het spel beloont spelers die erop uit trekken. Zo zijn parken bezaaid met Pokémon en zijn monumenten in de provincie plekken waar je nieuwe Pokéballen kan ophalen. Op sommige plekken kom je andere Pokémon tegen dan op andere locaties. Sommige 'beestjes' zijn ook zeldzamer dan anderen.
Sommige Pokémon verschijnen slechts tijdelijk op een plek. Dat is nu al te zien in het straatbeeld. Zo hoorden we al dat een stadjer tijdelijk een groep jongeren voor zijn deur had staan, omdat er tijdelijk een 'Pikachu' te vinden was. Pikachu is de wereldberoemde gele Pokémon die de hoofdrol speelt in de animatieserie.
Pokémon Go zet dus aan tot bewegen, maar dan wel voortdurend met de smartphone in de hand. In de trein werkt het trouwens ook:

Is dat alles?

Nee. Want met Pokémon die je hebt gevangen, kan je vechten tegen de Pokémon van andere spelers. Dan kan op plekken die 'Gym' heten op de kaart en dat zijn vaak openbare plekken, zoals een brug, monument of kerk. Het zijn dit soort plekken waar je de meeste jongeren samen ziet komen.

Het is een week uit en nu al een hype?

Ja, de hype om Pokémon Go is enorm. Het spel kwam vorige week uit in de Verenigde Staten en Australië, maar wordt ook al veel in Europa en Nederland gespeeld. Sterker nog: analisten verwachten dat het spel op dinsdag meer gebruikers heeft dan Twitter!
Bovendien is het spelletje al regelmatig in het nieuws. Zo worden Amerikaanse en Australische politiebureaus overspoeld door spelers die een specifieke Pokémon willen vangen die specifiek bij de politie te vangen is. In Tilburg werden jongeren beroofd toen ze in het park aan het spelen waren en op een terras in Albergen is zelfs al een Pokémonverbod. Ook in Groningen is er al een bont verhaal: zo werd een overvaller overmeesterd dankzij het spelletje, stelt Sikkom.
We gaan nog veel horen over Pokémon Go.