Stadskanaal verbiedt bingobijeenkomsten in café Bolle Ruud

© Google Streetview
Café Bolle Ruud in Stadskanaal mag geen bingo's faciliteren, waarvan de opbrengst is bedoeld voor een racingteam. Dat heeft de gemeente Stadskanaal besloten.
Ford Mustang

De bingo's in het café zouden worden georganiseerd door de Stichting Horeca Beheer Racing. Het team bestaat uit twee coureurs, die Ford Mustangs racen. Het team wordt gesponsord door de Horeca Beheer Groep in Nieuwe Pekela.

Kansspelen

In café Bolle Ruud in Stadskanaal zouden tweewekelijkse bingobijeenkomsten worden gehouden voor het raceteam. Burgemeester Baukje Galema van Stadskanaal heeft hier een stokje voor gestoken. Ze beroept zich daarbij op de Wet op de kansspelen.

Regels

Volgens Galama zijn bingo's met name bedoeld voor verenigingen om fondsen te werven voor het 'algemeen belang'. Als voorbeeld noemt ze een muziekvereniging, die nieuwe instrumenten nodig heeft. Ook is er volgens haar een 'juridisch verschil'. 'Een vereniging mag wel een bingo houden en een stichting niet', weet Galama. 'En die regels gelden voor iedereen.'

Bedrijfsmatig

Daarnaast vindt ze bingo's voor een racingteam van een 'heel ander karakter dan dat van het algemeen belang'. 'Zeker als het een bedrijfsmatig karakter dreigt te krijgen.'