Festivals in Beeld: Keetpop is niet alleen voor roegbainders en sjompen

De organisatie van Keetpop
De organisatie van Keetpop © Suzanne Stoppels/RTV Noord (archief)
Groningen heeft geen Lowlands en Pinkpop, maar heeft op festivalgebied heel wat moois te bieden. De komende weken licht RTV Noord vijf festivals uit die cultuurminnend Groningen kleur geven. Vandaag deel 2: Keetpop.
Het heeft weliswaar niet de allure van Noorderzon, maar Keetpop staat wel symbool voor vele feesten die Groningen rijk is. Klein, gezellig, en het laat de unieke plattelandscultuur zien die vele dorpen in onze provincie herbergen. Het begon zes jaar geleden als een verjaardagsfeest.

Het begin

'Het is begonnen als vriendenclub', beaamt Cees bij de Leij, een van de betrokkenen bij Keetpop. 'We wilden gezamenlijk een groot feest geven en we wilden iets extra's. We hadden een keetbandje, een weiland tot onze beschikking en we hadden een hooiwagen. Zo is het eigenlijk allemaal begonnen.'
Keetpop heeft zich het imago van verjaardagsfeestje afgeschud, er komen nu jaarlijks honderden bezoekers naar Leermens. In 2014 bijvoorbeeld, toen de gemeente Loppersum een vergunning had afgegeven voor 500 bezoekers. Ook deze zesde editie worden er weer honderden bezoekers verwacht in het dorp.

De opbouw

En dat organiseren vergt voorbereiding, zo weet ook Bij de Leij. 'We zijn al een poosje bezig', vervolgt hij. 'We beginnen een jaar van tevoren met de eerste vergadering, en daarna bouwen we het op. Nu zijn we alweer druk bezig. De Main Stage is klaar voor zaterdag.'
De vaste bezoeker van Keetpop maakt zich op voor een uniek festival, want dankzij de rappers van Wat Aans heeft het feest een eigen anthem: 'Trilploat'. Dat nummer wordt zaterdag 16 juli op de Main Stage ten gehore gebracht. Maar met de rappers houdt het niet op, zelfs toneelvereniging Ons Genoegen is welkom op Keetpop.

Het feest

'Het programma biedt ieder wat wils,' zegt Bij de Leij. 'Er is een singer/songwriter, er spelen bands en inderdaad, zelfs toneelvereniging 'Ons Genoegen' is erbij. Ze komen uit Leermens en geven ieder jaar een toneelstuk. Dit jaar kon dat niet in het dorpshuis, omdat het dorpshuis aardbevingsschade heeft. Daarom hebben we besloten ze een podium te geven op Keetpop.'
En dat laatste aspect laat zien waarom Keetpop zich ontwikkelt tot iets unieks. Het oude vertrouwde komt in beeld met de toneelvereniging en door optredens van AA & The Doctors, de hippe beats komen van de rappers van Wat Aans! - die het festival omschrijven als 'niet alleen voor 'roegbainders' en sjompen - en de organisatie gaat dan ook met de tijd mee.

Snap

De opbouw van het terrein is te volgen via SnapChat, de organisatie houdt haar achterban voortdurend op de hoogte via Facebook en er kunnen online tickets besteld worden. Niet gek voor een festival wat als verjaardagsfeest begon.
De zesde editie van Keetpop vindt zaterdag 16 juli plaats en begint in Leermens om 15.00 uur.

Lees ook: