Kopenhagen als poort naar de rest van de wereld

Nordica vliegt vanaf oktober van Groningen Airport Eelde naar Kopenhagen. Daarmee gaat een wens van het vliegveld in vervulling. En bovenal gaat de 'poort naar de rest van de wereld' open.
Anderhalf jaar geleden proefde directeur Marco van de Kreeke van Groningen Airport Eelde aan het zoet van de verbinding met Kopenhagen tijdens een testvlucht.
Waar Danish Air Transport destijds het voorproefje verzorgde, gaat Nordica nu de praktijk invullen. Het Estse Nordica is onderdeel van Adria Airways.
Hub naar de rest van de wereld
Groningen Airport Eelde zocht al lange tijd naar een overstapplek, een hub, naar intercontinentale bestemmingen, zoals de Verenigde Staten en China. In Nederland hebben alleen Rotterdam Airport en Schiphol een hub.

'Niet naar Suriname, Hongkong en Bali'
Philippe Boucher; omwonende van het vliegveld en luchtvaartdeskundige, gaf eerder al aan geen heil te zien in een verbinding met Kopenhagen.
'Suriname, Curaçao, Hongkong en Bali zijn populair in het Noorden, maar daar kun je vanaf Eelde niet via Kopenhagen naartoe vliegen', schreef Boucher in een brief aan Groninger en Drentse Statenleden.

Niet rendabel of onmisbaar voor de regio?

Het vliegveld ligt al lange tijd onder het vergrootglas. Het zou volgens deskundigen niet rendabel zijn zonder financiële steun. Een groep anderen vindt Eelde van onschatbare waarde voor de regio.

Londen, Aberdeen en Barcelona

De afgelopen jaren was het een komen en gaan van bestemmingen.
De vluchten naar Londen, Barcelona en Aberdeen waren dermate impopulair dat respectievelijk Ryanair, Vueling en BMI Regional de stekker uit deze verbindingen trokken.

Ryanair zwaait af

In 2012 keerde Ryanair terug op Eelde. De Ierse maatschappij vloog onder andere op Marseille, Milaan Bergamo, Girona en Mallorca. Twee jaar later keerde Ryanair het vliegveld de rug toe.
Nu zijn er enkel nog de lijnvluchten naar Londen Southend en Gdansk. Eerstgenoemde trok tijdens de tentoonstelling 'Bowie is...' in het Groninger Museum veel reizigers vanuit Londen.

Vakantiebestemmingen

Ook qua vakantiebestemmingen gebeurde er de afgelopen jaren veel in Eelde. Transavia stopte met vliegen op Kos en Antalya vanwege te weinig animo. Tenerife werd geschrapt met 'een gewijzigde strategie' als reden.
Daar kwam het noodlijdende Hellas Travel nog bij. Corfu verdween hierdoor als bestemming.