Voorstelling bij sluiting school Wirdum: 'Nu komt misschien het hele dorp wel'

Hij moet dicht. Basischool de Wirdumerklimmer in Wirdum. Woensdag en donderdag is de school nog open. Als afsluiting wordt er woensdagavond om zeven uur een circusvoorstelling gespeeld.
Overal in het lokaal zie je kinderen met touwtjes, stokken en diabolo's. Allemaal proberen ze trucjes en kunstjes uit. Woensdagochtend kregen ze de opdracht om een circusvoorstelling te maken. Negen uur later moet de voorstelling al getoond worden aan publiek.

82 jaar bestaan

Iedereen in Wirdum is uitgenodigd. Zo kunnen de Wirdummers op deze manier afscheid nemen van de school die 82 jaar heeft bestaan.
Sommige kinderen zijn zenuwachtig. 'Misschien komt nu wel het hele dorp. Ik heb nog nooit voor zoveel mensen gespeeld', zegt een leerling van de school.
'De sluiting van de school is in goed overleg met de ouders gegaan', zegt schooldirectrice, Ineke Meijer. 'Als de school wel open zou blijven, dan zouden we zestien leerlingen op onze school hebben. Hierdoor kunnen we niet meer kwaliteit bieden de we normaal boden.

Sluiting in overleg

'Het onderwijs is veranderd. Kinderen moeten bijvoorbeeld leren debateren, samenwerken. Als je in je ééntje voor een klas staat, dan wil dat niet. Daarom is er besloten, in overleg met ouders, om de school te sluiten. Inmiddels hebben alle kinderen een nieuwe school gevonden waar ze volgend schooljaar terecht kunnen', zegt de directrice.
Donderdag is de laatste schooldag en daarna gaat hij definitief op slot.

Lees ook: