Zuid-Afrikanen krijgen weerbaarheidstraining in Groningen

'Stop!' galmt er door de gymzaal van de Internationaale Schakel Klas (ISK) aan de Metaallaan in Groningen. Megan Arnold en Chris Franciscus, beiden uit het Zuid-Afrikaanse Kaapstad, krijgen twee weken lang weerbaarheidstraining van Marieke van Veen uit Zuidwolde.
I Protect Me
Van Veen werd iets meer dan een jaar geleden benaderd via de e-mail. In de sloppenwijken en ook de scholen van Kaapstad komt veel (seksueel) geweld voor. De organistatie I Protect Me wil de kinderen leren hoe ze zich kunnen weren tegen dit geweld, maar mist de kennis. Van Veen: 'Ik hoefde niet lang na te denken over dit verzoek'.

Reis naar Groningen
Dankzij crowfunding en een benefietetentje konden Megan en Chris de reis naar Groningen maken. 'Ik ben heel dankbaar dat Marieke ons deze trainingen wil geven', zegt Megan.

Expertise
Van Veen geeft de trainingen samen met collega's. 'Als ik zelf naar Kaapstad was gegaan, had ik Megan en Chris niet zo'n brede blik kunnen geven, omdat ik niet over alle expertises beschik.'

Stem
In de twee weken dat Chris en Megan in Groningen zijn, leren ze technieken om weerbaarheidstrainingen te geven aan anderen. Chris: 'Ik vind het bijzonder dat we van zulke professionals les krijgen en dat zo'n krachtige vrouw als Marieke zoveel tijd aan ons besteedt'. Megan vindt het heel interessant om te zien hoe je met je stem jezelf al kan verdedigen. 'Ik wist niet dat je met je stem zoveel kracht kan uitstralen.'

Na de twee weken training in Nederland gaan Chris en Mega alle stof die ze geleerd hebben gebruiken in de trainingen, die zij in Zuid-Afrika gaan geven.
Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws