Enexis: 'Nauwelijks klachten over overbelasting zonnepanelen'

Enexis heeft vorig jaar vanuit Groningen enkele tientallen klachten binnengekregen over overbelasting van zonnepanelen in onze provincie, maar op dit moment staat er nog maar één klacht open.
Dat zegt de netbeheerder in reactie op de publicatie in de Volkskrant, die vaststelt dat er te veel zonnepanelen in Groningen zouden zijn geplaatst. Die kunnen de stroom die ze leveren niet kwijt op het plaatstelijke net, als dat er niet op is aangepast.

Eén klacht

Maar volgens woordvoerder Jan Bakker van Enexis heeft dit probleem vorig jaar wel her en der gespeeld maar staat er nu één recente klacht open: 'Die gaan we binnenkort verhelpen, maar daarvoor moet de stroom even worden afgeschakeld. Dus we moeten daar eerst de straat over informeren. We horen het graag als er meer klachten zijn; dan kunnen we ze tenminste verhelpen.'

Kost geld

De overbelasting ontstaat wanneer de zon behoorlijk schijnt. Op die momenten willen de installaties stroom terugleveren aan Enexis, maar loopt de netspanning op en schakelen de installaties zichzelf uit.
Dat kost de bezitters van zonnepanelen niet alleen geld; het is ook niet goed voor de productie van groene stroom.

NAM-subsidie

Het aantal huishoudens dat zonnepanelen heeft in Noordoost-Groningen, is met dertig procent gestegen dankzij een financiële bijdrage van de NAM.
Huizen met aardbevingsschade kregen vierduizend euro voor energiebesparende maatregelen.

'Nog niet opgelost'

Rolf van der Tuuk van installatiebedrijf Vaatstra in Bedum zegt tegenover de NOS dat de problemen nog steeds bestaan.
'Er staat regelmatig een te hoge spanning op het net, waardoor omvormers van zonne-installaties zichzelf uitschakelen. Soms gaan ze honderden keren per dag aan en uit. Mensen bellen ons dan om te zeggen dat hun installatie niet goed werkt, maar wij kunnen daar niet zoveel aan doen.'

Uitbreiding capaciteit

Netbeheerders hebben dit probleem niet zien aankomen, vermoedt Van der Tuuk. Zij zijn wel de enige die dit probleem kunnen oplossen, bijvoorbeeld door uitbreiding van de capaciteit.

Lees ook: