Tien wereldtitels voor Taekwon-do Academie Jan Ekema uit Appingedam

De Damster Taekwon-do selectie van Jan Ekema heeft op het Wereldkampioenschap in Birmingham tien titels binnengesleept. Daarnaast was de selectie goed voor vier zilveren medailles en gingen vijf sporters met het brons naar huis.
Negentien medailles

Een ongekende prestatie volgens trainer en coach Jan Ekema, want nog nooit eerder ging hij na een WK met negentien medailles naar huis. 'Dit is gewoon echt fantastisch om op zo'n toernooi met bijna drieduizend deelnemers uit landen als Rusland, Argentinië en Australië zo goed te presteren. Dat zijn technisch gezien zulke sterke landen, dat maakt het resultaat dus extra mooi.'

Zevende Dan

Ook voor Ekema zelf was het een belangrijk toernooi. Om in aanmerking te komen voor zijn zevende Dan moest de Damster het onderdeel stijlpatronen op muziek organiseren.

Organiseren en jureren

Ekema: 'Als je op een bepaald niveau taekwon-do beoefent, moet je tijdens internationale toernooien bijvoorbeeld een onderdeel organiseren en beoordelen. Op die manier kom je dan in aanmerking voor een volgende gradatie. Ik heb nu dit onderdeel naar volle tevredenheid van de organisatie afgerond en kan nu op naar de volgende.'

Nederland: 35 medailles

De selectie van Ekema maakte onderdeel uit van het Nederlands team, dat samen uiteindelijk goed was voor vijfendertig medailles. Ook bij de organisatie is het volgens Ekema opgevallen dat Nederland over een aantal zeer goede taekwondoka's beschikt. 'Een groot deel van mijn selectie is nog erg jong. Dat belooft wat voor de toekomst', zegt Ekema.

Britse Open Europees Kampioen

Zijn selectie krijgt rust tot begin september, dan beginnen de voorbereidingen voor de Britse Open Kampioenschappen, die in november plaatsvinden, en het Europees Kampioenschap van volgend jaar.

Lees ook: