Vakantiewerkers aan de slag: 'Ik ga met plezier naar het werk'

Bollen pellen in Spijk
Bollen pellen in Spijk © Wiebe Klijnstra\ RTV Noord
Wie langs landbouwgronden rijdt, een winkel binnenstapt of iets op een terras bestelt, kan er deze dagen bijna niet omheen: vakantiewerkers. Overal in de provincie zijn scholieren en studenten aan de slag met tijdelijke banen.
In Spijk bijvoorbeeld, waar Evert en vader Willem Busz de tijdelijke krachten al even voor acht uur 's ochtends opwachten. De eerste vakantiewerkers komen dan al aanfietsen. De dagtaak? Tulpenbollen pellen.
Last van de dertig graden die woensdag wordt verwacht, hoeven de tijdelijke krachten niet te hebben: het vindt binnen plaats.
Een machine gaat voor de werkers uit en scheidt al zo'n tachtig procent van de bloembollen van de stelen eronder. De rest is aan de scholieren - een man of tien tot twaalf per dag. Zij zitten aan de lopende band, al dan niet geleid door Evert (hieronder staand op de foto).

Mooi glimmen

'Je pakt de bol in één hand, de wortel in de andere en knakt de bol met een kwartslag af', legt Willem uit. 'De bollen worden ontdaan van grond en rommel. De rommel wordt op de grond gegooid; de bollen worden schoongemaakt. Als ze opgedroogd zijn, moeten ze mooi glimmen en worden ze gesorteerd op maat. 'Kopers willen mooie bollen hebben, geen kloeten klei of restjes.'

Eentonig, maar te doen

'Het is eentonig, maar het is niet verkeerd', zegt Damian Moorlach (hieronder rechts op de foto), een van de vakantiewerkers die aan de lopende band zit te werken. Hij doet het vakantiewerk voor de tweede keer. Met de studie Human Technology wil hij later dit soort processen verbeteren, maar nu is het nog niet zover. 'Ik doe het om bij te verdienen, en het is een soort dagbesteding.' Het geld? Misschien gaat het naar een gitaarversterker.

Vieze handen

Suzanne Westerdijk uit Oosteinde is industrieel productontwerper en gaat naar het tweede jaar. 'Ik ga altijd met plezier naar mijn werk hier. Het is wel lastig schoon te maken, je handen zijn een paar dagen later nog paars. Verschrikkelijk, haha.' Het geld komt haar goed van pas: 'Ik ga op kamers wonen, dus ik spaar voor meubels enzo.'

Vakantiewerk op Radio Noord

Nu de zomervakanties in Groningen zijn begonnen, brengen veel scholieren en studenten hun tijd door met hun zomervakantiebaan. Op Radio Noord nemen we elke werkdag rond de klok van 7.50 uur en in de uren daarna, een kijkje bij vakantiewerk in de provincie.