Wethouder Pekela over discussie sociale werkplaatsen: 'Ik snap het zelf ook niet meer'

De discussie over de werkvoorzieningen Wedeka en Synergon splijten Oost-Groningen. En dat maakt de fusie tussen Pekela, voorstander van fusie van de werkvoorzieningen, met tegenstanders Veendam en Stadskanaal er niet makkelijker op.
'Eerlijk gezegd, ik zie op dit moment de oplossing ook niet direct', geeft wethouder Hennie Hemmes van Pekela toe.

Slap compromis

De Oost-Groningse gemeenten zouden eensgezind moeten samenwerken om zo onder meer de werkgelegenheid in het gebied te behouden.
'Daarvoor is het Akkoord van Westerlee ook bedoeld. Maar wat er nu na anderhalf jaar praten ligt, is een slap compromis', meent hij.

Extra hobbel

Belangrijkste twistpunt is de fusie van sociale werkvoorzieningen Wedeka en Synergon. Veendam en Stadskanaal willen dit niet, de rest van de gemeenten, waaronder Pekela, wel.
En dat terwijl Pekela in principe gaat fuseren met de twee 'dissidenten'. 'De raden zullen daar eind dit jaar of begin volgend jaar een officieel besluit over nemen. Dit is wel weer een extra hobbel', denkt Hemmes.

Niet uit te leggen

Ondertussen zorgt de discussie over de sociale werkvoorzieningen ervoor dat de eenheid in Oost-Groningen ver te zoeken is. Bovendien staat de werkgelegenheid op het spel en dreigen de gemeenten miljoenen van het Rijk mis te lopen.
'Het is aan de mensen die er werken, niet meer uit te leggen. Ze snappen het niet meer. En ik snap het zelf eigenlijk ook niet meer.'

Lees ook: