'Doelwit burgerklopjacht viel meisje van 12 lastig'

De man, die afgelopen weekend door de politie gewond is aangetroffen op het Marktplein in Winschoten, heeft onder anderen een meisje van 12 jaar lastiggevallen. Dat laat één van de familieleden weten aan RTV Noord. De politie wil dit niet bevestigen.
Hij zou in een supermarkt in Winschoten aan het meisje hebben gevraagd of ze met de trein mee wilde naar Groningen. Daarbij werd ze volgens de familie tegen een muur gedrukt. Het meisje wist te ontkomen en vluchtte naar huis.

Aangifte
Haar ouders hebben donderdag een gesprek met de politie en zijn van plan om dan aangifte te doen, laten ze weten aan RTV Noord.

De man zou een asielzoeker zijn uit Oude Pekela. Ook dat wil de politie overigens niet bevestigen. Hij heeft volgens de groep Soldiers of Odin (SOO) zondag enkele vrouwen en meisjes lastiggevallen.

Geen geweld
In een nieuw bericht op de Facebook-pagina van Soldiers of Odin zegt de groep dinsdagavond dat enkele leden op een melding afkwamen dat er meisjes lastig werden gevallen. 'De man is gevraagd te blijven staan tot de politie er was. Aan dit verzoek voldeed de man op vrijwillige basis (...) Er is door SOO geen geweld gebruikt.'

Eerder meldde SOO op hun Facebook-pagina: 'Na een klopjacht van een uur een azc'er uit Pekela aangehouden. Met dank aan de twee leaders van Soldiers of Odin in de provincie.'

In elkaar geslagen
De politie liet weten dat de asielzoeker in elkaar was geslagen toen agenten de man aantroffen. Door wie hij is mishandeld is onbekend. Hij wilde er geen aangifte van doen. Volgens SOO is de man mishandeld in een café waar hij enkele meisjes of vrouwen lastigviel.

De asielzoeker zegt vaker vrouwen aan te spreken. Hij is echter niet in verband gebracht met een strafbaar feit. Daarom heeft de politie hem niet vastgehouden, zegt een woordvoerder.

'Zorgelijke ontwikkeling'
Burgemeester Pieter Smit van Oldambt noemt het optreden van Soldiers of Odin een 'zorgelijke ontwikkeling'. Hij ziet echter nu geen redenen om extra maatregelen te nemen.

Kamervragen
De PvdA heeft Kamervragen gesteld over de groep. De partij wil onder meer dat de politie onderzoek doet naar de verwondingen van de asielzoeker.

Soldiers of Odin
De Soldiers of Odin is een club die is ontstaan in Finland, maar ondertussen wereldwijd actief is. De Nederlandse tak zegt straatpatrouilles uit te voeren om de autochtone bevolking te beschermen tegen (vooral Arabische) immigranten. De club zegt niet extreemrechts te zijn. Het is onduidelijk wie zich heeft aangesloten bij Soldiers of Odin en hoe groot deze groep precies is.

Lees ook:
- PvdA stelt Kamervragen over burgerklopjacht in Winschoten
- Soldiers of Odin is actief in Winschoten
Meer over dit onderwerp:
WINSCHOTEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws