Soldiers of Odin: 'Wij zijn een geweldloze burgerwacht en niet extreemrechts'

De Soldiers of Odin (SOO) is een geweldloze organisatie, die niet extreemrechts is en gewoon als burgerwacht te werk gaat. Dat zegt Ronald Kiewiet, voorman van de Groningse afdeling van de SOO tegen RTV Noord.
De Soldiers zijn in opspraak gekomen na een incident in Winschoten, afgelopen zondag.
Daarbij is een man, die vrouwen en meisjes lastig zou hebben gevallen, door de Soldiers overgedragen aan de politie. Vermoedelijk ging het om een asielzoeker uit Pekela.
Hij zou daarbij in elkaar zijn geslagen, maar dat wordt door de Soldiers of Odin ontkend.

Geen geweld

Volgens Kiewiet gingen ze op meldingen op Facebook af en hadden ze de man al langer op het oog. Daarop besloot hij er met een mede-Soldier op af te gaan, de man staande te houden en hem aan de politie over te dragen.
'Daarbij is absoluut geen geweld gebruikt. Daar staan wij als Soldiers ook niet voor, wij zijn geweldsloos. Er zijn beelden van en ook daarop blijkt dat', zegt Kiewiet tegen RTV Noord.
'Wij zijn gewoon een burgerwacht, geen rare fratsen. Daar staan wij niet voor. Dat de politie en media anders suggereren, dat is klinkklare onzin.'

Extreemrechts

'En extreemrechts, tja.. Als je een mening over de maatschappij hebt tegenwoordig, dan ben je extreemrechts en deug je niet. Hoe ver wil je het zoeken?'

'Niet een stel nazi's'

Dat Kieviet zelf extreemrechts-getinte Facebookreacties plaatst, en op de Facebookpagina van Soldiers of Odin soortgelijke teksten en reacties staan, hoeft volgens hem niet te betekenen dat ze 'een stel nazi's zijn', zegt hij.

'Met poten van vrouwen en kinderen afblijven'

'Iedereen heeft zijn eigen geloofsovertuiging en standpunten. Ik vind gewoon dat de straten schoner moeten. Dat het om een asielzoeker gaat, of een Nederlander, of wat dan ook.. Iedereen met moet zijn poten van kinderen en vrouwen afblijven en wie dat niet doet moet gestraft worden.'.
'En dat is niet aan ons, maar we kunnen zo iemand wel overdragen aan de politie. Maar altijd zonder geweld!'