Overvaller hoort zes jaar gevangenisstraf eisen

Het Openbaar Ministerie (OM) eist zes jaar cel tegen een 31-jarige Stadjer voor een overval op een cafetaria en twee supermarkten, een poging tot het plegen van een overval en witwassen.
De man werd op 20 januari opgepakt, kort na een
aan het Hoornsediep in Groningen. De caissière drukte het alarmknopje in waarna de overvaller de benen nam.

Camerabeelden

Volgens de officier van justitie is er voldoende bewijs dat de 31-jarige Groninger de overvaller is. De moeder en de zus van de Stadjer hebben hem herkend op camerabeelden.

'Echte kogels'

Ook in opgenomen afgetapte gesprekken komt naar voren dat de Stadjer de overvallen heeft gepleegd. Hij zou daarin zijn moeder hebben verteld over de kleding die hij droeg en dat het wapen echt was, 'met echte kogels'.
Ook heeft de man volgens het OM VVV-bonnen, die eerder waren gestolen uit een kluis van het Noorderpoortcollege, ingeruild voor goederen.

Zwijgrecht

De man beroept zich op zijn zwijgrecht. Hij is geen bekende van justitie en leidde tot dusver ogenschijnlijk een normaal leven met een eigen bedrijf, een eigen huis en een relatie. De zaken gingen op een gegeven moment slecht en de schulden stapelden zich op. Ook hierover wil de man niets zeggen.

Onvoorwaardelijke celstraf

Omdat de verdachte blijft zwijgen, eist de officier van justitie een onvoorwaardelijke celstraf. De Stadjer zou ook een schadevergoeding van 1600 euro moeten betalen. Fred Kappelhof, de advocaat van de verdachte, vindt dat de bewijzen van het OM niet overtuigend zijn 'als die eens goed tegen het licht worden gehouden'.
Kappelhof vindt het jammer dat de Stadjer de kaken stijf op elkaar houdt, maar hij vroeg de rechtbank zijn cliënt hier niet op af te rekenen.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Lees ook: