Soap rond NAM-paard duurt nog voort

Foto is ter illustratie
Foto is ter illustratie © Jez, Flickr / bewerking door RTV Noord
Er is nog steeds geen afspraak over de opvang van het paard van boer Braam uit Uithuizermeeden. Braam trok twee weken geleden bij de NAM aan de bel, omdat hij naar eigen zeggen door de gaswinning aan de grond zit en zijn paard moet laten inslapen.
De 22-jarige hengst Onno S staat op dit moment bij Stal Bakker in Zijldijk. Aan dat onderdak zou donderdag een eind komen, maar inmiddels heeft de NAM aangeboden om de opvang van het paard tot januari op zich te nemen.

Afspraak niet bevestigd

Maar volgens NAM-woordvoerder Sander van Rootselaar is die afspraak nog niet bevestigd door Braam, waardoor er nog steeds geen definitieve oplossing is voor Onno S. De hengst, een trotse vertegenwoordiger van het zeldzame Groninger ras en vader van 53 nakomelingen, blijft voorlopig in zijn huidige stal.
Volgens stalhouder Dirk Braam is de nood hoog. Braam vertelt dat zijn paard Onno S. een tumor heeft en daardoor in een aparte ruimte moet verblijven. Hij is blij met de opvang bij Stal Bakker, maar volgens hem is dit geen permanente oplossing.

Onafhankelijk rapport

'De firma Troostrijk komt in opdracht van de rechtbank met een onafhankelijk rapport over de schade aan mijn stal. Ik denk dat de conclusie van het rapport is dat mijn stal total loss moet worden verklaard. De NAM heeft in het verleden 50.000 euro geboden, maar dat noem ik koffiegeld. Om dit goed op te lossen is er een bedrag van enkele tonnen nodig.'
Mochten Braam en de NAM er niet uit komen, is de verwachting dat beide partijen elkaar in september in de rechtbank treffen.