Zomerschool zet ijverige leerlingen aan het werk

'Ik wil bij rekenen meer leren over procenten en bij taal wil ik de spellingsregels beter begrijpen', zegt de 19-jarige Lydia Kieft. Zij is één van de honderd leerlingen die vrijwillig taal- en rekenlessen volgt aan de zomerschool van het Alfa-college in de vakantie.
MBO

De school is bedoeld voor leerlingen die volgend jaar op niveau twee van het MBO beginnen. Nieuw dit jaar is dat ook jongeren waarvan Nederlands niet de voertaal is de lessen kunnen volgen.

Aanpassing

De zomerschool startte vorig jaar als proef. Vanwege het succes besloot de school om ook dit jaar door te gaan met de zomerschool in Groningen. 'We hebben wel een paar aanpassingen gedaan. De leerlingen hebben nu niet meer twee weken achter elkaar les, maar een week in het begin en een op eind. Zo blijft er meer hangen', aldus regiodirecteur Marion Arends.

Programma

's Ochtends krijgen de leerlingen gewone taal- en rekenlessen en 's middags krijgen ze speciale lessen, zoals Game Development. Hierin leren de studenten rekenen door middel van een app te ontwikkelen.

Valt mee

'Ik had verwacht dat ik de hele dag naar school moest en echt Nederlands en rekenen moest doen. Maar het valt mij echt reuze mee, ik vind het leuk', zegt Lydia. De 24-jarige Layla Navabee vindt het wel jammer dat ze niet met haar familie leuke uitjes kan doen. 'Het is jammer, maar ik vind mijn opleiding en toekomst belangrijker.'