Asielzoeker is niet mishandeld door Soldiers of Odin

De man die afgelopen weekend gewond werd aangetroffen in het centrum van Winschoten is niet mishandeld door leden van de groep Soldiers of Odin. Dat laten de politie, het Openbaar Ministerie en de gemeente Oldambt weten in een gezamenlijke verklaring.
De asielzoeker zou meerdere vrouwen en meisjes hebben lastiggevallen in Winschoten. Leden van de groep zagen dat voorbijkomen op Facebook, en zochten hem op.

Ruzie in café

De politie liet in een eerste verklaring weten dat ze de man met meerdere verwondingen op zijn lichaam aantroffen. Maar uit verder onderzoek bleek dat hij niet door leden van Soldiers of Odin is mishandeld. Hij heeft in de nacht daarvoor ruzie gehad in een café in Winschoten.

Andere aanranding

Volgens de gezamenlijke verklaring heeft de asielzoeker wel een 12-jarig meisje lastiggevallen, maar daarbij zijn geen strafbare feiten gepleegd. De asielzoeker vroeg aan het meisje of ze met hem mee wilde gaan. Daarop wilde ze met de fiets wegfietsen, maar hij hield haar tegen door haar fiets vast te pakken. De meid slaagde er alsnog in om weg te komen.
Volgens het Openbaar Ministerie is er weliswaar sprake van ongepast gedrag, maar is het gedrag van de man niet strafbaar. Daarom heeft de politie besloten de asielzoeker niet te vervolgen. Hij wordt wel voor een ander geval van aanranding verdacht. Dat zou enkele dagen eerder zijn gebeurd. Die zaak is nu in onderzoek.

Extreemrechts

De politie benadrukt niet samen te willen werken met Soldiers of Odin, omdat 'ze er een extreemrechts gedachtegoed op nahouden en daar ook naar handelen.'
Burgemeester Pieter Smit heeft aangekondigd in gesprek te willen gaan met Soldiers of Odin.

Lees ook: