Festivals in Beeld: 'We willen geen Ikeafestival worden'

© Wiebe Klijnstra/RTV Noord (archief RTV Noord)
Groningen heeft geen Lowlands en Pinkpop, maar heeft op festivalgebied heel wat moois te bieden. De komende weken licht RTV Noord vijf festivals uit die cultuurminnend Groningen kleur geven. Vandaag deel 3: Festival Hongerige Wolf.
Diep in de Oost-Groninger polder begon in 2011 een sprookje dat anno 2016 steeds mooier lijkt te worden. Het verhaal is voor de vaste volgers van Festival Hongerige Wolf bekend: Ruth Weites vierde haar 30e verjaardag in haar geboortedorp Hongerige Wolf en dat idee is uitgemond in een driedaags festival.
Vandaag de dag weten duizenden Randstedelingen Oost-Groningen te vinden. Nieuwbouwproject Blauwestad bleek weliswaar voor de vermogende Amsterdammer een brug te ver, enkele kilometers verderop laat Festival Hongerige Wolf zien dat Oost-Groningen wel degelijk een mooi oord is voor mensen uit pak 'm beet Soest, Bussum, Amsterdam en Utrecht.

Unieke kenmerken

Want hoe groots, aards en weids Festival Hongerige Wolf ook lijkt, juist de mensen buiten onze provincie genieten volop van het feest. Volgens festivaldirecteur Ruth Weites komt het door de unieke kenmerken waar men in de polder zo hardnekkig aan vasthoudt.
'We willen geen Ikeafestival worden', lacht ze. 'We hebben de afgelopen weken flink gediscussieerd over de aankleding van het festivalterrein. Vrijwilligers vinden dat dit festival haar unieke sfeer moet behouden, en dat vinden we zelf gelukkig ook.' Die unieke sfeer omschrijft Weites als 'gemoedelijk en creatief'. 'Niet zo strak, bij ons gaat het er wat losser aan toe dan elders misschien het geval is.
Die unieke sfeer zou ervoor kunnen zorgen dat Festival Hongerige Wolf weer mooie bezoekersaantallen scoort, na vorig jaar een minder jaar te hebben gekend. Het weer gooide roet in het eten, waardoor er op de zaterdag geen enkele losse kaart werd verkocht.

Concurrentie

Dit jaar zetten Weites en co dan ook minder hoog in als het om de bezoekersaantallen gaat. 'Een aantal jaren geleden hadden we rond de 6000 bezoekers, dat aantal was vorig jaar een stuk lager. We gaan er dit jaar vanuit dat we rond het aantal van vorig jaar scoren. Veel mensen zullen toch op het laatste moment beslissen, terwijl we concurrentie hebben van andere festivals in de regio.'
Dat komt ook doordat Festival Hongerige Wolf een weekend eerder dan voorgaande edities is geprogrammeerd. Volgens Weites is het een verzoek van de boeren. 'De boeren zijn in het laatste weekend van juli aan het oogsten, en hebben dan geen tijd om mee te helpen of te komen kijken', zegt ze. 'Zij vroegen of we een weekend naar voren konden en dat hebben we gedaan.'

Ook de vluchtelingen helpen mee

Dat weekend staat nu voor de deur. De vrijwilligers zijn afgelopen maandag begonnen met de opbouw van het festivalterrein en de organisatie krijgt daarbij hulp van tien vluchtelingen, die in de noodopvang in Blauwestad verblijven. En ook de vrijwilligers komen overal vandaan.
'Een jonge vrouw komt zelfs uit Brabant. En ieder jaar hebben we onze vrijwilliger Eugène uit Amsterdam. Hij is 60 jaar en komt helemaal op de fiets naar Hongerige Wolf. Hij is dit jaar een week te vroeg gekomen, omdat hij vorig jaar bijna te laat was.'

Typische verhalen

Zo zit Festival Hongerige Wolf doorspekt van de typische verhalen. Ook dit jaar zijn er weer talloze bandjes, theatergroepen en artiesten die op het gebied van muziek, dans, theater en film hun ding doen. Op het Schapeveld, in de Danssilo of gewoon in het open veld: het kan allemaal in de Carel Coenraadpolder.
En wanneer het festival is afgelopen, keert ook Ruth Weites terug naar 'haar' Amsterdam. 'Van 1 juli tot 1 augustus wonen we in een anti-kraakpand in Glimmen', glimlacht ze. 'Mijn vriend en onze twee kinderen zijn daar ook, zo hoef ik niet steeds heen en weer te rijden.'
Festival Hongerige Wolf begint vrijdag en duurt tot zondagavond.