De muziek van Ede Staal: covers van Japan tot het Cambuurstadion

© RTV Noord
De liedjes van Ede Staal zijn een inspiratie voor vele andere artiesten. We zetten een aantal bijzondere covers voor je op een rijtje.
'Het het nog nooit zo donker west' is niet alleen al voor de derde keer het favoriete nummer onder Groningers. Ook buiten onze provincie wordt het nummer vertolkt.
Zo klinkt het liedje in het Limburgs:
Paul van Loo & Ivo Rosbeek - 't Is nog noëts zoë donker geweës

En zo in het Fries:
Sjoerd van der Leij & Joop van Dijk - It hat noch nea sa tsjuster west

Voetbalhit voor Ede Staal?

Overigens is een cover van 'Genoat' een grote hit bij de fans van voetbalclub SC Cambuur uit Leeuwarden. De versie van Ricky wordt uit volle borst gezongen in het stadion.
Ricky - Genot

Internationaal

Maar ook over de landsgrenzen is Ede Staal een bron van inspiratie. Het Japanse Hansen Nippon mannenkoor raakte bevangen door Staals muziek tijdens hun bezoek aan DelfSail.
De ervaring werd meegenomen naar Japan, waar zangeres Masumi Omachi en gitarist Masao Ohtomo in Yokohama een Japanse vertaling van het liedje 'Termunterziel' opnamen.

Termunterziel in het Japans

Beluister hier opname van deze Japanse vertaling:

Covers uit onze provincie

Maar uiteraard werden er in onze provincie ook covers gemaakt van liedjes van Ede Staal. Zo werd 'As t boeten störmt' onder andere vertolkt door De Stroatklinkers en Marlène Bakker. Op de speciale pagina over Ede Staal staat een
.


Marlène Bakker- As t boeten störmt


Lucas en Gea: Genoat/Het het nog nooit zo donker west


Covers: top of flop?

Genoeg voorbeelden van covers dus. Mooi dat Ede Staal op deze manier voortleeft? Of afblijven van die authentieke klanken van Ede? Laat het weten via onderstaande poll:

Lees ook: