Rechter: 'Kruisgrijper' is schuldig, maar krijgt geen straf

De 46-jarige Winsumer die verdacht werd van aanranding van Dagblad van het Noorden-columniste Rosa Timmer, is schuldig maar krijgt geen straf.

De rechter vindt dat de verdachte al genoeg gestraft is vanwege alle media-aandacht. Hij is zijn baan, relatie en woning kwijtgeraakt, hij ziet zijn kinderen niet meer en zijn ouders hebben met hem gebroken. 'Verdere afstraffing heeft geen toegevoegde waarde', zei de rechter.

Volgens de rechter is er voldoende bewijs dat de man uit Winsum diegene is die Timmer 'vol in haar kruis greep'. Niet alleen haar vriend zag dat zij haar belager een tik uitdeelde. Ook de inmiddels ex-vriendin van de Winsumer zei later tegen de politie dat haar vriend het pand was uitgezet, omdat hij iemand had aangerand.

Twitter
Timmer liep begin juni vorig jaar in een horecagelegenheid in de stad, toen ze in haar kruis werd betast. Ze gaf de man een klap en klaagde bij de beveiliging. Toen die niet direct in actie kwam, maakte ze een foto van haar belager. Die zette ze op Twitter.
Dit maakte veel reacties los en Timmer haalde de foto weg. De politie publiceerde de foto nog wel in de zoektocht naar de verdachte. De Winsumer meldde zich vrijwillig.

Werkstraf
Het Openbaar ministerie eiste twee weken geleden honderd uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van een maand tegen de verdachte.

Aangifteprocedure
Timmer schreef een column over de aanranding. Daarin klaagde ze vooral over de verplichte bedenktijd voor slachtoffers, voordat ze aangifte kunnen doen van een zedenmisdrijf.

Dit maakte een landelijke discussie los, die tot in de banken van de Tweede kamer werd gevoerd. De aangifteprocedure is inmiddels vereenvoudigd.

Lees ook:
- Werkstraf en voorwaardelijke celstraf geëist tegen 'kruisgrijper'
- Rosa is trots: Aangifte zedendelict wordt makkelijker
- Minister wil lagere drempel voor aangifte zedenmisdrijf na oproep Rosa Timmer
- Columns over kruisgrijper leiden tot Kamervragen
- Verdachte van café-aanranding meldt zichzelf na verspreiden foto
- Politie verspreidt foto van verdachte van aanranding in Stad
Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws