Joen Ede: herinneringen bij de liedjes van Ede Staal

Het is vrijdag exact dertig jaar geleden dat Ede Staal overleed. In dit kader zond RTV Noord deze week iedere dag 'Joen Ede' uit.
Eerder dit jaar deden we via Facebook een oproep om te reageren op liedjes van Ede Staal. Uit jullie herinneringen werden vijf gekozen.

Maandag 18 juli: Het Hoogelaand
Toen de Brabantse Coen van Raaij 30 jaar geleden een liedje van Ede Staal op tv hoorde werd hij gegrepen door de stem van Ede. Hij wilde met eigen ogen zien waar al die liedjes over gingen en sindsdien gaat hij ieder jaar op vakantie naar Groningen.


Dinsdag 19 juli: Genoat
Het liedje Genoat deed veel mensen denken aan ene Eltjo Hintzen, een garnalenverkoper die in de jaren zestig werkte in de regio Delfzijl. Jacob Arbeider woonde als kind in Farmsum en kan hem zich nog goed voor de geest halen.

https://youtu.be/OF4_BAQD4hc
Woensdag 20 juli: Mien toentje
Ede Staal zong vol liefde over 'Mien toentje'. Ondanks de slakken en al het onkruid hield hij veel van zijn tuin. Hugo Schokman en Nel van Rijn ontdekten een paar geleden ook de geneugten van het moestuinieren en zouden het niet meer willen missen.


Donderdag 21 juli: Vrouger
De liedjes van Ede Staal worden door veel koren opgenomen in hun repertoire. Finie Eilert zingt bij de Oldambtsingers en ook zij brengen regelmatig liedjes van Ede ten gehore. Het liedje 'Vrouger' staat vaakop het repertoire.


Vrijdag 22 juli: Credo – mien bestoan en Het het nog nooit zo donker west
Als het zoontje van Annette wordt geboren, is hij ernstig ziek. Het is maar de vraag of hij het zal halen. De muziek van Ede Staal sleept haar en haar man door deze moeilijke tijd heen.


Lees ook:
- Schoffelen tussen de tuinboontjes en de aardappels: dat was Ede Staal
- De muziek van Ede Staal: covers van Japan tot het Cambuurstadion
- Hoe klinkt Ede Staal op een origineel Hinsz-orgel?
- Dit zijn volgens jullie de mooiste liedjes van Ede Staal
Meer over dit onderwerp:
muziek edestaal WARFFUM
Deel dit artikel:

Recent nieuws