Noord 9 van zaterdag 23 juli

De Noord 9 is de wekelijkse hitlijst van RTV Noord. In deze lijst vind je enkel Groninger muziek.
Surf naar
voor de meest recente Noord 9 die elke zaterdag in het radioprogramma Café Martini bekend wordt gemaakt.

1. Wat Aans! - Trilploat

Wat Aans! heeft een nieuwe hit te pakken, met 'Trilploat'. Afgelopen zomer staan de Hoogezandster rappers 10 weken in de in de lijst met 'Proat toch Grunnegs met mie', de Groningstalige versie van het liedje 'Parijs' van Kenny B. Nu maken Rik Baptist en Teun Heuvel met 'Trilploat' een ode aan Groningen. Bij de release van het liedje schrijven de mannen: "Groningen is meer dan een aardbevingsgebied en Groningen is ook meer dan enkel ellende. Keetpop en Wat Aans! willen zich afzetten tegen de stereotypering van Groningers en vinden dat Groningen ook op positieve manieren in beweging is. Uiteindelijk moeten we toch met elkaar de schouders er onder zetten en er het beste van maken in onze prachtige provincie." De clip van 'Trilploat' wordt flink bekeken op YouTube, zeker ook nadat GeenStijl er een artikel aan heeft gewijd. Bekijk de clip van 'Trilploat' op Youtube.

2. Los Cascos - Tu tierra

Los Cascos is een band uit Groningen. De groep rond zanger en gitarist Oscar Molina (uit Colombia) maakt latin popmuziek. 'Tu tierra' de eerste single van de band. In de Centrale vertelde Oscar Molina dat het lied gaat over dat je niet kunt vergeten waar je vandaan komt. De band werkt momenteel aan een eerste album. Je vindt Los Cascos hier op Soundcloud.

3. Pieter van der Zweep - Dansen

Pieter van der Zweep is een Delfzijlster. Hij zingt al vanaf zijn tienerjaren. Eerst in allerlei bandjes, maar de laatste jaren is hij zonder band op pad. Hij werkt samen met zijn vaste liedjesschrijver en producer Robert Dorn. Hij doet mee aan allerlei talentenjachten: bij RTL 4, bij Radio 538 en bij het online platform Ongekend Talent. In 2011 heeft hij een bescheiden succes als hij samen met zangeres Do het liedje 'Vijf jaar' de hitlijst in zingt voor radiozender 100%NL. In 2013 zingt hij de titelsong van de bioscoopfilm 'Smoorverliefd'. Onlangs stond hij in de Noord 9 met 'Zal de liefde winnen'. Beluister hier zijn nieuwe liedje op YouTube

4. Sir Felix - Better days

De Delfzijlster DJ Sir Felix heeft een anthem gemaakt voor DelfSail. Het grootse evenement is aan het begin van de zomer in de haven van Delfzijl geweest. Sir Felix heeft speciaal voor DelfSail het nummer 'Better days' gemaakt. De dj brengt al een paar jaar nummers uit op oa. het label van Armin van Buuren. In de zomer van 2014 is hij met zijn nummer 'Hope' een tijdje te vinden in de Noord 9. Hij laat dan weten dat hij weinig slaapt en het grootste deel van zijn tijd besteedt aan het maken van muziek, naast het afronden van zijn studie. Beluister 'Better days' op Soundcloud.

5. Davine - Madeleine

'Madeleine' wordt de soundtrack van de zomer in Groningen. Dit liedje is een voorloper van een album dat Davine later dit jaar wil uitbrengen. Davine is vaker in de lijst te vinden: vorig jaar zomer staat ze op #1 met 'A bicyclette'. Daarna volgt haar tweede topnotering 'Partie' en ook 'Madeleine' staat even op #1. Davine is een Stad-Groninger zangeres. Als Davine als kind muziek van Frida Boccara hoort, weet Davine het zeker: ze wil Franse chansons zingen! Ze komt naar Groningen om Frans te gaan studeren aan de Rijksuniversiteit, maar dat vindt ze geen succes. In 2009 doet ze voor de grap mee aan een modellenwedstrijd en wint uit het niets de Dutch Model Award. Op allerlei plaatsen op de wereld loopt ze modeshows voor beroemde kledingontwerpers. In 2012 wint ze opnieuw een wedstrijd, dan eentje die om muziek draait: het Concours de la Chanson. Een jaar later verschijnt haar debuutalbum 'Davine', met een verzameling chansons. Beluister hier 'Madeleine' op YouTube.

6. Oes - Stalken

Oes komt uit de stad Groningen. Dat ze zangeres wil worden, weet ze al van kinds af aan. Ze heeft psychologie gestudeerd aan de RUG en maakt nu furore als zangeres. Oes maakt liedjes -zoals ze zelf zegt- met een exotisch randje. De naam Oes is een soort afkorting van Marloes, haar volledige naam. In het voorjaar van 2014 scoort Oes al een hit in de Noord 9 met 'Liefdesliedjes', een reggae-versie van de klassieker van de Jazzpolitie (ook uit Groningen). Eerder dit jaar zingt Oes een liedje dat ze heeft geschreven samen met Jan Henk de Groot de lijst in. Ook haar nieuwe liedje 'Stalken' is een voorbode van een mini-album waar Oes momenteel aan werkt. Beluister 'Stalken van Oes op YouTube.

7. Kevin Paré - Thuis

Kevi Paré (1989) is geboren en getogen in de Stad. Als kleine jongen is hij al met muziek bezig. Op z'n zeventiende kiest hij ervoor om zijn droom na te jagen: zanger worden. Maakt hij in eerste instantie Nederlandstalige volksmuziek, in 2011 verlegt hij zijn koers naar popmuziek. Nog wel steeds in het Nederlands. Met zijn vorige single 'Deze is voor jou' staat hij in de herfst van vorig jaar 10 weken in de Noord 9. Niet alleen Radio Noord draait het: ook andere radiozenders in het land pakken het liedje op. Of 'Thuis' net zo'n succes gaat worden? Een notering in de Noord 9 heeft Kevin al op zak! Beluister 'Thuis' op YouTube.

8. Krödde - Te min

Krödde wordt gevormd door Rients Faber en door Bart Corporaal uit Ten Post. Ze maken aanvankelijk liedjes in zowel het Gronings als het Nederlands. Maar op het tweede album 'Rousteg hoes' zijn alleen maar liedjes in het Gronings te vinden. 'Te min' is de eerste single van het album. Bart en Riensts brengen in 2013 het liedje ‘Duuster’ uit als demo. Bij Radio Noord is het liedje vaak te horen en het eindigt op nummer 30 in Alle 50 Goud. Faber en Corporaal formeren een band en eind 2013 verschijnt het debuutalbum ‘Waterlijn’. Hun liedje 'Zunneschien' is één van de grootste hits van 2014. In 2015 is 'Bezeerd' de Noord 9-hit voor Krödde. Bekijk de clip van 'Te min' op YouTube.

*9. The New Poor - Hey Mary

The New Poor bestaat uit Liza Dries en Abel de Kam. Het tweetal heeft op Tweede Pinksterdag onze talentenjacht Café Martini XL gewonnen met dit liedje. Ze hebben elkaar ontmoet op de middelbare school en schrijven al jaren liedjes, waar zo'n twee jaar geleden ook optredens bij kwamen. Eerst op straat in onder andere Frankrijk en Spanje, maar nu weer veel in Stad en Ommeland, met zo af en toe een uitstapje naar Duitsland (onlangs nog in Hamburg en Keulen). Ze noemen zelf hun muziek vrij simpel, met één gitaar en twee stemmen, maar samen zingen vinden ze fantastisch, dus ze schrijven veel harmonieën. Het is soms wat melancholisch, maar er mag zeker een beetje humor in de teksten zitten! Beluister 'Hey Mary' dat we hebben geregistreerd bij Café Martini XL.

Tips

Heb je voor ons Groninger muziektips? Mail ze dan naar muziek@rtvnoord.nl.