Finse school in Groningen mag van de rechter voorlopig niet gesloopt worden

De gemeente Groningen mag de Finse school aan de Helper Westsingel voorlopig niet slopen. Dat heeft de rechter bepaald.
Wederopbouw
De Finse school stamt uit de tijd van de wederopbouw en is van Scandinavisch hout gebouwd. Groningen heeft twee van deze scholen en die zijn gemeentelijk monument. Eén van de twee scholen vertoont nogal wat achterstallig onderhoud en het terrein er omheen is verrommeld. Daarom wilde de gemeente de school slopen om kosten te besparen.

Bezwaar
Erfgoedvereniging Heemschut en het Cuypersgenootschap hebben daarom bezwaar gemaakt tegen de sloop en gelijk gekregen van de rechter. Volgens de rechter heeft de gemeente allerlei regels die voor burgers gelden zelf niet gehanteerd. Bovendien zijn de extra kosten ontstaan doordat er lang geen onderhoud gepleegd is aan de school en dat mag van de rechter geen reden zijn voor sloop.

Voorbeeldfunctie
Volgens het oordeel heeft de gemeente het algemeen belang, namelijk behoud van een monument en het eigen belang niet tegen elkaar afgewogen. Ook is het advies van de monumentencommissie naast zich neergelegd en er is geen extern advies ingewonnen. De rechter vindt dat de gemeente een voorbeeldfunctie heeft als het gaat om behoud van monumenten en verbiedt daarom de sloop van de Finse school.

Lees ook:
- Doek valt alsnog voor Finse School
- Wie beëindigde de anti-kraakwacht in Finse school?
- Groninger raad dubt over sloop 'Finse school'
- Verhitte strijd om houten gebouwtje in Stad
Meer over dit onderwerp:
Groningen-Stad GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws