Politie verhoogt beloning voor gouden tip gezochte ex-RAF-leden (update)

© Bundeskriminalamt
De politie is nog steeds op zoek naar drie gewelddadige overvallers, die voorheen lid waren van de Duitse links-extremistische terreurorganisatie RAF en mogelijk in ons land zijn.
De Duitse autoriteiten hebben de beloning, die leidt tot hun aanhouding, verhoogd tot 80.000 euro. Begin juni ging
dat het drietal zich zou ophouden in Noord-Nederland, mogelijk op een camping in Oost-Groningen.

Gewelddadige overvallen

Het gaat om Ernst-Volker Staub, Burkhard Garweg en Daniela Klette. De politie in Duitsland houdt hen verantwoordelijk voor zes gewelddadige overvallen op supermarkten en twee op geldtransporten in Wolfsburg en Cremlingen. Ze zouden deze misdaden tussen 2011 en 2016 hebben gepleegd.

Mobiele telefoon

De politie denkt dat het drietal mogelijk in Nederland woont omdat ze de overvallen hebben gepleegd in Duitsland ter hoogte van de Nederlandse grens. Ook werd een mobiele telefoon van een van hen in Nederland uitgeschakeld. Bovendien hebben ze zich waarschijnlijk in het verleden eerder in Nederland opgehouden, meldt de politie.

Afgelegen boerderijtje

'De Duitse politie doet het onderzoek', zegt Thomas Aling, woordvoerder van de Landelijke Eenheid van de Nederlandse politie. 'Op hun verzoek springen wij bij als er een tip binnenkomt met nieuwe informatie over hun mogelijke verblijfplaats in Nederland'. Dat kan overal zijn: een afgelegen boerderijtje, anoniem in een stad, of ze wisselen voordurend van plek, aldus de politie.

Vuurwapengevaarlijk

Aling wil niet zeggen wáár precies in ons land de genoemde mobiele telefoon destijds werd uitgeschakeld. 'Dat is daderinformatie die wij in belang van het onderzoek nog even voor onszelf houden'. De politiewoordvoerder benadrukt dat de drie gezochte criminelen 'vuurwapengevaarlijk' zijn.