OVV onderzoekt dodelijk ongeval Mali

© Defensie
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) doet onderzoek naar het dodelijk ongeval met een mortiergranaat in Mali.
Bij de oefening met de granaat kwamen begin deze maand twee militairen uit Groningen en Winschoten om het leven. Een derde militair, ook een Groninger, raakte ernstig gewond.


Na het ongeval op 6 juli, reisde een onderzoeker van de Raad naar Mali voor een verkennend onderzoek. Op basis van die bevindingen is besloten een officieel onderzoek te starten, laat de OVV dinsdag weten.
'De Raad onderzoekt het voorval, de achterliggende factoren en de (medische) hulpverlening aan de militairen en komt vervolgens met aanbevelingen over hoe de veiligheid verbeterd kan worden', laat een woordvoerder weten. Gemiddeld duren onderzoeken van de OVV een jaar.

Bij het ongeluk kwamen de 29-jarige sergeant der 1e klasse Henry Hoving en de 24-jarige korporaal Kevin Roggeveld van de Luchtmobiele Brigade in Assen om het leven.
Een collega van dezelfde eenheid raakte zwaargewond. Het ongeluk gebeurde ten zuiden van Kidal, op bijna 300 kilometer van Gao. Daar is de Nederlandse hoofdmacht gestationeerd voor deelname aan de Multidimensional Integrated Stabilisation Mission in Mali (Minusma).

Lees ook: