Help, de steenmarter knaagt weer om zich heen

Steenmarters vormen een terugkerend probleem. Sinds halverwege juni zijn de jonkies volwassen en knagen de diertjes zich een weg door autokabels en bouwen hun nesten in muren.
'In de periode van half februari tot half juni zijn er jonkies. Vanaf half juli neemt het aantal telefoontjes over steenmarters toe', zegt de Groninger bioloog Jan Doevendans. 'Die jonkies worden volwassen en iedere steenmarter zoekt dan zijn eigen plek.'


Doevendans merkt dat het aantal steenmarters in Nederland toeneemt. Concrete aantallen kan hij niet geven, maar 'ik kreeg nooit meldingen over steenmarters in Noord-Holland, nu wel'.

Laksheid

'Op zich is het allemaal te regelen', nuanceert hij de klachten. 'Als je een vrouwtje met jonkies hebt, snap ik dat dit vervelend is. Maar het is ook laksheid en onoplettendheid, want er zijn signalen voordat de steenmarter zich nestelt.'
'Hij scharrelt hier en daar rond. Als je binnen tien dagen zorgt dat de ingang dicht is, is er niks aan de hand.' Rondom het huis zijn ze volgens Doevendans juist nuttig vanwege de jacht op onder andere muizen.

Mart de Steenmarter

De positieve kant van steenmarters wordt ook belicht door Mart de Steenmarter. Voor hem is een webcam opgehangen in zijn schuilplaats in een huis ergens in onze provincie. Via Twitter en Facebook is zijn leven te volgen, al is het inmiddels al een paar maanden geleden dat Mart zich liet zien.

Steenmarters verjagen

Mocht je ondanks het hoge knuffelgehalte van Mart de steenmarters alsnog willen verjagen, dan kan dat wel eens een lastig karwei worden. Ondoenlijk eigenlijk, want andere steenmarters zullen vechten om de vrijgekomen plek. Dit geeft vervolgens ook weer overlast.

'Op de eilanden wel een gevaar'

Doevendans maakt zich wél zorgen over steenmarters op de Waddeneilanden. Een verstekeling onder de motorkap kan grote gevolgen hebben voor de vogels op het eiland.
'Steenmarters moeten meteen met de eerste boot terug. Er leven veel zogenaamde grondbroeders, vogels die hun nesten op de grond hebben. Dat is een paradijs voor steenmarters.'
De diertjes zijn beschermd en mogen niet gevangen worden, hooguit weggejaagd. Doevendans hoopt dat hier op de eilanden een uitzondering voor gemaakt wordt. De grondbroeders moeten wat hem betreft voorrang krijgen.

Lees ook: