'Ik vind het belangrijk dat deze praktijk bestaat'

Ze hebben het er druk mee. De medewerkers van een dierenpraktijk voor minima; Stichting MaxiDier in Sebaldeburen. Het is de enige dierenartsenpraktijk voor minima in de provincie.
In de wachtkamer zit Anja Maats. Ze wacht op haar kat. Die ging even daarvoor onder het mes. Na een tijdje komt er een groene kattenkooi door de deur. Anja steekt haar vinger door de deur van het kattenhokje. 'Ik vind het belangrijk dat deze praktijk bestaat.' Ze is even stil en vervolgt, 'heel belangrijk'.
Stichting MaxiDier is de eerste dierenartspraktijk speciaal voor minima in het Noorden. Die praktijk is belangrijk voor mensen die weinig te besteden hebben. 'Het maatschappelijk probleem wordt steeds groter. Steeds meer mensen hebben te weinig te besteden om een dierenarts te betalen', zegt Kitty van der Terp van MaxiDier.

Speciale selectie

Om ervoor te ervoor te zorgen dat alleen de minima naar de minimadierenarts gaan, vindt er een strenge selectie plaats. Als een baasje naar de dierenarts gaat, moet die aantonen dat hij van een minimuminkomen leeft.

Vrijwillig

Elk personeelslid bij Stichting MaxiDier is vrijwilliger. Zo ook Kitty: 'Ik wil geen dierenleed op mijn geweten hebben.'
Omdat er vrijwilligers werken kan de stichting de prijs voor behandelingen zo laag mogelijk houden. Gemiddeld zijn de behandelingen zo'n 50 procent goedkoper in vergelijking met normale dierenartsen.