Patiënten UMCG kunnen fitnessen vanuit bed

Patiënten van het UMCG kunnen sinds kort in of naast hun bed fitnessen.
Op het interne televisiekanaal van het Groningse ziekenhuis zijn instructievideo's te zien die doen denken aan Nederland in Beweging. De filmpjes zijn gemaakt door fysiotherapeuten van het UMCG. Zij zijn ervan overtuigd dat bewegen ook voor ernstig zieke mensen goed is.

Vertraagde genezing

Fysiotherapeut Emma Steenbergen: 'Niet bewegen kan een vertraagde genezing opleveren. Als we dus bewegen op een vrij vroeg stadium inzetten, kunnen we het genezingsproces positief beinvloeden.'

'Beweging geeft een stimulans'

Patiënt Cor Hoekstra ligt al maanden in het ziekenhuis. De chemotherapie voor zijn teelbalkanker maakte zijn longen kapot. Hij onderging een transplantatie en moet nu revalideren.
Hij doet de oefeningen geregeld en ziet verbetering. 'Toen ik net die nieuwe longen had gekregen kon ik de oefeningen niet volgen. En op een gegeven moment merk je dat je iets wel kan. Dat geeft wel een stimulans: het gaat de goede kant op nu.'

Geschikt voor iedereen

De oefeningen zijn in principe geschikt voor alle patiënten, van intensive care tot aan revalidatie. Wie zich goed voelt doet de oefeningen staand of zittend, anderen liggend in bed.
Het is de bedoeling dat verpleegkundigen en artsen de patiënten stimuleren de oefeningen te doen.