Kromowidjojo: 'Het wordt lastig om haar nog voorbij te gaan'

Zwemster Ranomi Kromowidjojo gaat de Olympische Spelen van Rio de Janeiro anders in, dan vier jaar geleden in Londen. Destijds was ze favoriet voor de 50 en 100 meter vrije slag, nu niet.
Tegenwoordig zijn de Australische zusjes Cate (24) en Bronte Campbell (22) favoriet op deze twee afstanden. Ook de Zweedse Sarah Sjöström (22) zwom de afgelopen tijd sneller dan Kromowidjojo (25).
Zo pakte Bronte Campbell vorig jaar de wereldtitel op zowel de 50 als 100 meter vrije slag. Kromowidjojo werd toen respectievelijk tweede en vierde.

Wereldrecord

Cate Campbell baarde opzien door een maand geleden het wereldrecord van Britta Steffen uit 2009 te verbeteren. Dat werd destijds gezwommen in de supersnelle, inmiddels verboden, pakken met drijfvermogen. Campbell zwom een tijd van 52.06. De snelste tijd van Kromowidjojo in 2016 is 53.14 seconden.

Heel lastig

'Je weet natuurlijk wel dat dat ontzettend hard is en dat het wel heel lastig wordt om haar nog voorbij te gaan,' aldus de zwemkoningin uit Sauwerd. 'Wat ik vooral doe, is focussen op mijzelf, het beste uit mijzelf halen en dan kijken of dat genoeg is.'
Zaterdag komt Kromowidjojo voor het eerst in actie tijdens de Spelen, op de 4 x 100 meter vrije slag. Ze komt later ook in actie op de 50 en 100 meter vrije slag.