Noorderslag krijgt goede beoordeling, maar geen geld

Festival Noorderslag in Groningen krijgt geen subsidie van het Fonds Podiumkunsten.
Budget niet toereikend

Het festival had drie ton subsidie gevraagd, maar krijgt dus niets. De beoordeling van het festival was wel goed. 'Als het budget het toestaat, krijgt Noorderslag 2,5 ton subsidie.' Maar het budget is dus niet toereikend.
Het Jonge Hartenfestival zit in hetzelfde schuitje. Dat had 150.000 euro subsidie gevraagd en heeft een goede beoordeling gekregen. Toch ontvangt het festival niets. Het Peter de Grote Festival krijgt evenmin subsidie, maar dat had ook geen goede beoordeling. Dat geldt ook voor festival Five Great Guitars in Grijpskerk.

'Grootverdieners'

Noorderzon ontvangt drie ton subsidie en dat is ook het gevraagde bedrag. Club Guy & Roni is de Groningse 'grootverdiener' met een subsidie van ruim 660.000 euro. Dit is iets minder dan gevraagd.

Teleurgesteld

De Verenigde Podiumkunstenfestivals reageren teleurgesteld. 'Voor velen zijn deze subsidiebesluiten een teleurstelling. Er is een uiterst klein budget van 2,1 miljoen euro beschikbaar voor bijna alle Nederlandse podiumkunstenfestivals. Het budget werd maar liefst vier keer overvraagd. Daarmee valt bijna tweederde van de positief beoordeelde aanvragers buiten de boot.'
'Wij hopen dat de Tweede Kamer met Prinsjesdag besluit structureel extra geld beschikbaar te stellen voor cultuur en voor de podiumkunstenfestivals. Een structurele budgetverhoging van 2,5 miljoen in de jaren 2017- 2020 is broodnodig', aldus de Verenigde Podiumkunstenfestivals.