Mariam (18) wordt alsnog uitgezet naar Georgië

De 18-jarige Mariam Korashvili uit de stad Groningen woont al zeven jaar in Nederland, maar wordt toch teruggestuurd naar Georgië. Dat besloot de rechter dinsdag in een hoger beroep.
Korashvili valt niet onder het kinderpardon, omdat ze zich volgens de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) op een bepaald moment niet heeft gemeld. Hierdoor ontbreekt een vinkje in haar dossier.

Hoger beroep

Haar zaak is al zes keer door de rechter in haar voordeel beslist, maar de IND en staatssecretaris Klaas Dijkhoff gingen vanwege dat bewuste vinkje in hoger beroep.

Schrijnend

Volgens PvdA'er Esther van Dijken, die strijdt voor een beter kinderpardon, waaronder voor Mariam, is Mariam een uiterst schrijnend geval: 'Het is een meisje dat aan alle voorwaarden voldoet. Ze meldt zich dagelijks. Ze woont hier al zeven jaar en is om veiligheidsredenen hier gekomen.'

'Meer Gronings dan jij en ik'

'Ze heeft vwo-5 afgelopen jaar afgerond en gaat eindexamen doen, ze heeft vriendjes en vriendinnetjes, ze doet vrijwilligerswerk, ze spreekt de taal perfect. Ze is misschien wel meer Gronings dan jij en ik', zegt Van Dijken.

Allerlaatste kans?

Volgens haar is er nog een kleine kans om Mariam toch in Nederland te kunnen laten blijven: 'We gaan de staatssecretaris vragen om zijn discretionaire bevoegdheid te gebruiken, maar die kans is klein. Het is zomerreces en we weten dat hij sowieso uiterst terughoudend is om hier zijn bevoegdheid voor te gebruiken.'
'Ondertussen gaat de Dienst Terugkeer en Vertrek wel haar werk doen, en die wacht niet op het antwoord van de staatssecretaris', beseft Van Dijken.

'Niets of niemand..'

De kans is dus heel erg groot dat Mariam terug moet naar Georgië, maar volgens Van Dijken heeft ze daar niets en niemand: 'Haar vader is zoek en daar heeft ze geen contact mee, wie weet of hij nog leeft? Haar zus zit daar nog en daar heeft ze ook weinig tot geen contact mee.. Ze heeft daar dus niks...'

Onveilig

Mariam zei eerder al tegen RTV Noord dat ze naar Nederland is gevlucht omdat het onveilig was in Georgië, maar dat is het volgens haar nog steeds. 'Ik blijf de hoop houden dat ik hier mag blijven', zei ze.