Advocaat Mariam doet laatste beroep op staatssecretaris

© RTV Noord / Rijksoverheid.nl
De advocaat van de 18-jarige Mariam Korashvili uit Groningen, zal staatssecretaris Klaas Dijkhoff vragen of zij toch nog mag blijven. De rechter besloot dinsdag dat Korashvili terug moet naar Georgië. Dijkhoff heeft de bevoegdheid daar van af te wijken.
Korashvili kwam hier zeven jaar geleden, maar valt niet onder het kinderpardon. Dat komt omdat ze zich op een bepaald moment niet heeft gemeld bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Hierdoor ontbreekt een vinkje in haar dossier.

Vinkje

Haar zaak is al zes keer door de rechter in haar voordeel beslist. Juist Dijkhoff en de IND gingen vanwege dat bewuste vinkje in beroep.

'Mobiel bijna kapot'

Korashvili wil niet terug naar haar geboorteland, omdat ze in Nederland zou zijn geworteld. Zo heeft ze hier veel vrienden, die ze niet kwijt wil raken. 'Mijn mobiel ging bijna kapot van de appjes toen ik het nieuws op Facebook zette', vertelt ze.

Moeder ook terug

Ook zou ze weinig binding hebben met Georgië. In het land wonen haar vader, zus en grootouders, maar met hen heeft ze nauwelijks contact. In Nederland woont ze bij haar moeder. Die moet ook terug als Mariam weg moet.
Mariam vluchtte uit Georgië toen daar oorlog was in 2008. Inmiddels is het in het land weer rustiger.