Wethouder is verbolgen over kaalslag cultuur

© RTV Noord
De cultuur in Groningen gaat vier zware jaren tegemoet als er op Prinsjesdag niet meer rijksgeld bij komt. Dat stelt wethouder Paul de Rook van de gemeente Groningen.
De Rook is verbolgen over het oordeel van het Fonds Podiumkunsten. Dat maakte dinsdag bekend dat alleen festival Noorderzon en Club Guy&Roni geld krijgen. Andere Groningse instellingen delven het onderspit.

Slechter

'De woorden waren mooi maar de situatie in Noord-Nederland ziet er nu zelfs slechter uit dan na de cultuurnota van Halbe Zijlstra. Meer dan driekwart van al het cultuurbudget landt in de Randstad. De regio's oost, zuid en noord hebben het nakijken.'

Zorgwekkend

Een van de instellingen die niets meer krijgen is popfestival Eurosonic/Noorderslag. De Rook noemt dat 'bijzonder zorgwekkend'.
'Ik kan niet overzien of we het festival in de huidige vorm kunnen handhaven. Het is erg belangrijk voor de profilering van Groningen, maar ook voor het profiel 'Nederland Popland' in Europa.' De gemeente had al extra in het festival geïnvesteerd.

Concurrenten in het zadel geholpen

'Andere landen staan in de rij om het succes van Eurosonic/Noorderslag weg te kapen. Die worden nu door het rijk in het zadel geholpen', zegt De Rook.
De directie van Eurosonic/Noorderslag meldde dinsdag al bang te zijn te moeten snijden in het aantal bands en locaties.

Lees ook: