Nieuw besmettelijk konijnenvirus rukt op

Eigenaren van konijnen, die meedoen aan kleindierenshows, moeten hun dieren vooraf verplicht laten inenten tegen RHD2. Dat is een nieuwe, zeer besmettelijke ziekte, die nu ook de noordelijke provincies heeft bereikt.
De landelijke bond kleindierenliefhebbers Nederland hoopt met de verplichte maatregel te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt.

Zeer besmettelijk

De ziekte werd begin december voor het eerst in ons land gesignaleerd. Al snel werd duidelijk dat het ging om een uitbraak van VHD (Viral Hemorrhagic Disease), ook wel Rabbit Hemorrhagic Disease (RHD) genoemd. Uit verder onderzoek is gebleken dat sprake is van een nieuwe variant van het virus, namelijk het RHD2-virus.
Het virus is zeer besmettelijk en verspreidt zich door direct contact tussen konijnen en ook indirect via urine, uitwerpselen, water, voedsel, kleding, handen en hokken.

Niet gevaarlijk voor mensen

Stekende insecten kunnen ook een rol spelen in de verspreiding. Het virus kan tot ernstige ziekte en sterfte leiden bij konijnen, maar is niet gevaarlijk voor mensen en ook niet voor andere gezelschapsdieren zoals honden, katten, cavia's en andere knaagdieren.

Niet genezen

Kleindiervereniging 't Hollandertje in Leek roept iedereen die één of meer konijnen heeft, op dieren te laten inenten. Er is inmiddels een vaccin beschikbaar. Maar konijnen die eenmaal de ziekte hebben, kunnen niet worden genezen.

Symptomen

Een konijn dat geïnfecteerd is met RHD1, de klassieke variant van het virus, sterft vaak binnen één of twee dagen. Bij RHD2 bedraagt deze termijn gemiddeld drie tot vijf dagen.
In beide gevallen is er sprake (acute) benauwdheid, koorts, bloedingen en zenuwverschijnselen vlak voordat het konijn overlijdt. Daarnaast kan een dier, dat besmet is RHD2, eerst langere tijd ziek zijn,
Vaak is er echter niets te zien aan konijnen met deze ziekte totdat ze acuut ziek worden en vrijwel meteen daarna sterven.