Dierenartsen adviseren: ent elk konijn in tegen RHD2

Dierenartsen adviseren alle konijntjes te laten inenten tegen het nieuwe virus RHD2, ook de konijnen die thuis in een hok zitten.
De uitbraak van het zeer besmettelijke virus RHD2 veroorzaakt veel onrust onder konijnenliefhebbers. Als een konijn het virus eenmaal heeft en ziek wordt, gaat het binnen de kortste keren dood.

Erger dan myxomatose

Volgens dierenarts Gert-jan van Barneveld van de praktijk Van Stad tot Wad is de ziekte nog erger dan myxomatose. 'Dit is nog erger omdat je bijna nooit ziekteverschijnselen van tevoren ziet. Daardoor kan je heel slecht voorspellen wat er met zo'n konijn aan de hand is.'

Vaccin

Het virus is in 2010 voor het eerst in Frankrijk opgedoken en sinds eind 2015 ook in ons land gesignaleerd. Inmiddels is er een vaccin tegen de ziekte. Vaccinatie gebeurt in twee keer; de tweede prik volgt zes weken na de eerste. Het beestje is dan een half jaar beschermd tegen RHD2.
Dierenarts Gert-jan van Barneveld vindt dat alle konijntjes zo'n vaccin moeten krijgen. Zelfs huisdieren lopen gevaar, omdat de ziekte zo besmettelijk is. 'Ook via je schoeisel kan je de ziekte in huis halen.'

Spreekuren

Bij Van Stad tot Wad kost een vaccinatie (twee prikken) in totaal 25 euro. Er zijn speciale spreekuren voor. Tot nog toe hebben veertig eigenaren hun konijn daar laten inenten.

Lees ook: