Konijnenvirus richt slachting aan op kinderboerderij

Het dodelijke konijnenvirus RHD2 blijkt ook in de provincie Groningen al slachtoffers te hebben gemaakt. Vrijwel de complete konijnenpopulatie op Kinderboerderij Stadspark in Groningen legde onlangs het loodje.
Dat gebeurde eind vorig jaar al, vertelt beheerder Margriet van Veen. 'Het ene na het andere konijn werd opeens ziek en ging dood. Toen zijn we op zoek gegaan naar de oorzaak en dat bleek RHD2 te zijn'.

Van de ongeveer vijfentwintig dieren hebben het er maar een paar overleefd. Inmiddels is de konijnenpopulatie van de kinderboerderij weer op peil. Er zijn nieuwe dieren aangeschaft. Allemaal ingeënt, dat spreekt vanzelf.
Voor zover bekend zijn op andere kinderboerderijen in onze provincie nog geen slachtoffers gevallen. Verschillende beheerders melden dat de voorgeschreven hygiëneprotocollen strikt worden nageleefd.
Maar dat zegt niets volgens Van Veen van Kinderboerderij Stadspark: 'Dit soort dingen kan je niet voor zijn. Dit komt van de wilde dieren. Daar doe je niks aan. Die lopen hier ook in het park.'

Andere kinderboerderijen gaan hun konijnen ook inenten. Dat geldt bijvoorbeeld voor dierenweide Eelderbaan in de wijk Vinkhuizen in Groningen. 'De afspraak met onze veearts is inmiddels gemaakt', meldt de beheerder.

Lees ook: