Door de mand: Pieter de Hart ziet een zeperd van FC Groningen

© RTV Noord
'Hé jongens en nou d'r meteen bovenop', roept Dirk Kuyt, op weg naar het veld voor de tweede helft van FC Groningen-Feyenoord. In de kleedkamer vertelt de aanvoerder eerder dat-ie al eens bij Groningen met 3-0 heeft voorgestaan in de rust, en dat het toen mis ging. Dirk was er al bij toen het 3-3 werd in het Oosterpark, dertien jaar geleden. Ik was er ook.
En dus blijf ik stiekem hopen, dat eerste kwartier na rust, op net zo'n wonder. Het begint goed: meteen na de aftrap krijgt Groningen één van z'n weinige goeie kansen. Maar het is de man van de wedstrijd, Elia, die na een kwartier met z'n derde doelpunt de laatste hoop op iets moois de grond in boort. Groningen is de competitie begonnen met de grootste nederlaag ooit in de groene kathedraal, die zonodig Noordlease Stadion moet heten. Dat krijg je er ook van, zou Kees Vlietstra zeggen.
Heel veel ging er niet goed vanmiddag. Van Nieff is aan alle kanten voorbijgelopen. Maar kan het ook niet bijbenen, met Rusnak voor 'm die z'n tegenstander te makkelijk laat aanvallen en een chronisch gebrek aan rugdekking vanuit het centrum van de verdediging. Aan de andere kant staat Hateboer tegen Elia, die er drie op rij maakt. Feyenoord heeft goed gekeken waar de zwaktes van Groningen liggen en maakt er optimaal gebruik van. Padt pakt nog heel veel, maar het rammelt achterin. En dan moet je voorin veel scoren om het goed te maken.
Ondertussen is het sfeertje op de tribune melig, bij een 4-0 achterstand. De statisticus onder ons beweert met grote stelligheid dat Groningen net zoveel kansen heeft gehad als Feyenoord. En iemand roept: 'Heb je 't al gehoord van Twente? 'We beamen dat we weten dat ze van Excelsior hebben verloren. 'Nee hoor', corrigeert de vragensteller, 'ze gaan in beroep'. Goed voor wat gegrinnik, maar iedereen realiseert zich dat het komend weekend 'Excelsior-uit' is. En na zo'n pak slaag is dat ineens een hele pittige klus.
Na afloop gaan duizenden Groninger voetballiefhebbers met een kater naar huis. De grootste fans blijven als altijd nog even staan. Eric Botteghin, die tijdens de wedstrijd in het hart van de Feyenoorddefensie al feilloos aanvoelt hoe te handelen, doet dat ook na afloop. Terwijl de spelers van Groningen de middencirkel niet uitkomen, loopt hij naar de FC-aanhang om z'n respect te tonen. Hij krijgt terecht een applaus terug. Botteghin is het soort 'over-m'n-lijk-voetballer' die FC Groningen niet meer in huis heeft. Het wordt een lastig seizoen.