Pekela laat langdurig werklozen voortaan met rust

Ruim 250 langdurig werkzoekenden hoeven van de gemeente Pekela niet meer verplicht te solliciteren om hun uitkering te behouden.
Volgens wethouder Hennie Hemmes maken deze werklozen toch geen kans op de arbeidsmarkt, en heeft solliciteren dus geen zin: 'Het is trekken aan een dood paard en daar moet je mee stoppen'.

Geen tegenprestatie

De honderden werklozen hoeven voortaan geen tegenprestatie te leveren voor hun uitkering. Volgens Hemmes vervult een aantal van deze groep een nuttige maatschappelijke functie, en heeft het geen zin om hen te vermoeien met het zoeken naar een baan. 'Veel mensen solliciteren zich al suf. Je moet ook constateren dat het werk voor deze mensen er ook gewoon niet is', zegt Hemmes.
Volgens Hemmes speelt mee dat een deel van de langdurig werklozen ook een arbeidsbeperking heeft.

Pekela volgt andere gemeenten

De gemeente Pekela is niet de eerste gemeente die deze visie omarmt. Eerder versoepelden de gemeente Amsterdam en de gemeente Groningen de eisen voor langdurig werklozen.
Staatssecretaris Klijnsma (PvdA) van Sociale Zaken vind het beleid prima, zolang ieder geval afzonderlijk wordt bekeken. Een groep als geheel mag niet bij voorbaal worden uitgesloten.