Noord-Groningen moet achterstand op uitstroom arbeidsbeperkten goedmaken

© Martijn Folkers/RTV Noord
Het detacheren van mensen met een arbeidsbeperking staat in de gemeenten Winsum, Eemsmond, Bedum en De Marne nog in de kinderschoenen.
Dat zegt Jan-Willem van de Kolk, wethouder van de gemeente Bedum en lid van het dagelijks bestuur van sociaal werkvoorzieningsschap Ability.

Veel kleine bedrijven

Volgens hem heeft dat een aantal oorzaken. 'Een belangrijke daarvan is dat we in ons gebied veel kleine bedrijven hebben, met gemiddeld drie werknemers. Dat maakt de opgave des te lastiger.'
De wethouder geeft aan dat dit de uitvoering van de Participatiewet niet vergemakkelijkt.

Daarbij refereert de bestuurder aan de situatie in Oost-Groningen, waarin de regio door middel van extra gelden de SW'ers moet laten uitstromen naar de reguliere arbeidsmarkt. In Noord-Groningen komen die extra gelden niet op tafel.

Oproep aan landelijke politiek

Van de Kolk begrijpt dat, maar doet wel een oproep aan de landelijke politiek om niet verder te korten op de subsidies voor werknemers met een arbeidsbeperking.
'Verder korten op dit budget zou erg slecht zijn voor de doelgroep. Ik doe dan ook een oproep aan de landelijke partijen om dit in hun verkiezingsprogramma's op te nemen.'
Om de uitstroom van mensen met een arbeidsbeperking naar de arbeidsmarkt te bevorderen, wordt vanaf september de werkpleinen van de gemeenten Bedum, Winsum en De Marne ondergebracht in een nieuwe organisatie. Die nieuwe organisatie blijft de naam Ability houden.