Inschatting specialisten: 'Zwaarste aardbeving Groningen 5.0'

Groningen hangt een maximale aardbeving van 5.0 op de Schaal van Richter boven het hoofd. Dat meldt de NAM.
Dat is lager dan eerdere inschattingen. Zo gaat de NAM in het recente winningsplan nog uit van een maximale kracht van 5,75 op de Schaal van Richter.

36 deskundigen
De nieuwe cijfers komen van 36 deskundigen uit binnen- en buitenland. Zij hebben eerder dit jaar tijdens de zogenoemde MMAX-workshop in Amsterdam de situatie rond de gaswinning in Groningen bestudeerd. Dat is gebeurd op verzoek van de NAM.

De groep specialisten sluit overigens een zwaardere aardbeving dan 5.0 niet volledig uit, maar acht de kans daarop kleiner dan eerder werd aangenomen.

Onafhankelijk?
De vraag is hoe onafhankelijk de eindconclusie van de wetenschappers is. De NAM wijst er op dat de conclusie van de deskundigen 'in lijn ligt' met inschattingen van instituten als TNO en het KNMI.

NAM-woordvoerder Sander van Rootselaar voegt er aan toe dat wat het gasconcern betreft er zo snel mogelijk een onafhankelijk kennisnetwerk komt.

Daar wordt door Groningse bestuurders en de Tweede Kamer al lange tijd op aangedrongen. 'En wij ondersteunen dat', reageert de woordvoerder.

Lees ook:
- PvdA wil duidelijkheid over 'bevingsschade' De Groeve
- Damster huurders voelen zich 'rechteloos' bij schade door gaswinning
- GBB en Slochteren niet blij met omkering bewijslast
- SodM: minder gas, minder aardbevingen
- Centrum Veilig Wonen en NAM reageren uitgebreid op kritiek
Meer over dit onderwerp:
dossieraardschok GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws