Studenten naar rechter om naar café te mogen

© Erik Hogeboom
Twee Groningse studenten stappen naar de rechter om toegang af te dwingen tot het News Café aan het Waagplein in de stad.
De bedrijfsleider van het café wees de twee, plus een groep vrienden, op 19 maart de deur nadat één van hen hem een idioot had genoemd.

Fles tonic

Dat was nadat de bedrijfsleider had vastgesteld dat de student op zijn terras had gedronken uit een zelf meegebrachte fles tonic.
Toen de studenten een maand later het café weer eens wilden bezoeken, mochten ze er niet meer in en kregen ze een officiële toegangsontzegging voor een jaar. Volgens de studenten werd ineens als argument aangevoerd dat zij vaker voor overlast hadden gezorgd.

'Verder niets voorgevallen'

Iets wat volgens de twee pertinent niet waar is, zegt één van hen. 'We bezochten dit café regelmatig en er is afgezien van dat ene incident nooit iets voorgevallen', aldus Ismaël Reinders.
'Maar de eigenaar beseft kennelijk dat hij aan dat ene incident niet genoeg heeft om ons de deur te wijzen en hij verzint er nu wat bij. Daarom stappen we naar de rechter. We hebben getuigenverklaringen die ons verhaal staven.'
Het kort geding dient op 23 augustus.