Teleurstelling bij opa: kleinzoon Nils wint geen medaille bij baanwielrennen

De teleurstelling is donderdagavond groot in Haren. Johan Spoelman zit de hele dag in spanning, maar zijn kleinzoon Nils van 't Hoenderdaal weet toch geen medaille te halen in de teamsprint bij het baanwielrennen.
Doordat de dochter van Spoelman jaren geleden naar het westen is verhuisd, is Nils van 't Hoenderdaal geboren en opgegroeid in de Randstad. Maar vanuit Haren wordt hij nauwlettend gevolgd door zijn trotse opa, die tal van foto's van Nils aan de muur heeft hangen.

Groot talent

De baanwielrenner is een groot talent in Nederland. Hij heeft ook al het een en ander aan prijzen op zijn palmares staan, waaronder zilver op het WK in Londen.
In Rio start Nils niet meteen in de kwalificatie. 'Dat is om hem niet volledig te belasten', vertelt opa. 'Nils is de sterkste starter, en dat is heel zwaar als je dat drie keer achter elkaar moet doen.'

Gok

Het is een gok van de bondscoach, want als Nederland niet snel genoeg is in de kwalificatie, dan wacht een sterke tegenstander in de volgende ronde. Dan is een derde rit niet eens meer van toepassing. En dat is precies wat gebeurde.

Einde

De formatie zonder Nils rijdt de zesde tijd in de kwalificatie, waardoor Nederland in de tweede ronde tegen Australie moet. Dan fietst Nils wel mee, maar de Australiers blijken een maatje te groot. Daarmee is de teamsprint voor Oranje meteen ten einde.

'Op naar Tokio'

'We gingen voor goud, maar het werd koper', lacht opa Johan. 'Bij het wereldkampioenschap werden ze nog tweede. Heel jammer dit.' Toch is er wel vertrouwen in de toekomst, want Nils is pas begin twintig. 'Op naar Tokio in 2020!'