'Iedereen had na de race zoiets van: huh?'

© ANP-Robin Utrecht
Ranomi Kromowidjojo haalde haar duikbril van haar hoofd, keek vanuit baan 1 naar het scorebord en zuchtte diep. Een half minuutje later klom ze als één van de laatste deelneemsters aan de finale van de 100 meter vrije slag op de kant en weer keek ze naar het bord. 'Kromo' stopte even met lopen en keek nog een keer. '
Het stond er echt. Vervolgens draaide ze zich om en feliciteerde ze de Amerikaanse Simone Manuel, één van haar twee opvolgsters. Heel wat scenario's waren vooraf doorgenomen over de finale van het koninginnennummer op de Olympische Spelen, maar niet het scenario zoals zich dat donderdag kort voor middernacht ontvouwde in het Estádio Aquático Olimpico.

Tweestrijd

De finale zou een tweestrijd worden tussen de Australische zusjes Cate en Bronte Campbell, met afstand de twee snelste vrouwen van dit jaar. Cate, de oudste van de twee, scherpte vorige maand het zeven jaar oude wereldrecord aan tot 52,06.

Druk

De torenhoge favoriete voor het goud bezweek echter onder de druk. Campbell werd slechts zesde in 53,24, ver verwijderd van de toptijd die ze vorige maand klokte in Brisbane. 'Dit zijn de Spelen', zei Kromowidjojo, die al had aangekondigd dat er gekke dingen konden gaan gebeuren. 'Ik weet van vier jaar geleden hoe moeilijk het is om als favoriete naar de Spelen te gaan en het te moeten doen in de finale.' Zelf werd de 25-jarige Sauwerdse vijfde in 53,08. Zo snel was ze sinds haar gouden race in Londen niet meer geweest.

Net geen brons

'Op zich kan ik hier wel mee leven. Ik zwem nagenoeg dezelfde tijd als vier jaar geleden. Alleen word ik daar nu vijfde mee, net niet genoeg voor brons.' Daar baalde ze stevig van. Het verschil met Sarah Sjöström, die als derde aantikte, was slechts 0,09. Kromowidjojo werd als olympisch kampioene opgevolgd door twee nieuwkomers: de Amerikaanse Simone Manuel (20 jaar) en de pas zestienjarige Canadese Penny Oleksiak. Ze tikten tegelijk aan, in 52,70.

Alles is mogelijk

'Een bizarre uitslag', aldus 'Kromo'. 'Iedereen had na de race zoiets van: huh?' Met het oog op de 50 vrij, waarop ze ook haar titel verdedigt, weet de Nederlandse dat alles mogelijk is. 'Hier kan ik wel wat mee, zeker nu ik weet dat de favoriete niet in opperste topvorm is. Op de 50 kan alles gebeuren. Ik wil vrijdag de series overleven, het goed doen in de halve finales en dan ga ik in de finale alles geven. Op naar de 50.'