Tjuchem heeft zijn Dallinga's brug terug: 'Zolang er maar geen rekening komt'

In de volksmond heette hij al 'Dallinga's brug' in Tjuchem, maar sinds vrijdagochtend is dat ook officieel zo. Jan Dallinga opende de nieuwe verbinding over het kanaal.
De afgelopen drie maanden leefde Tjuchem in tweespalt. Letterlijk. Want de oude brug, die noord en zuid met elkaar verbond, was aan vervanging toe.

Kritisch op cadeautje

Burgemeester Geert-Jan ten Brink zet voor de opening al even zijn voet op het wandelpad van de brug. 'Even inspecteren. Je moet wel kritisch blijven als je een cadeautje krijgt', verklaart hij.
Want waterschap Hunze en Aa's liet Dallinga's brug aanleggen. 'Het moest echt. De oude brug stamt uit 1949 en was gewoon aan vervanging toe', zegt Hilbrand Sinnema van het waterschap. Nu dragen ze Dallinga's brug over aan de gemeente.

Dallinga's brug

Toch zijn bovengenoemde heren niet degene die het lintje doorknippen bij de officiële opening. Die eer valt te beurt aan Jan Dallinga, afstammeling van de naamgever van de brug.
'Dat heeft te maken met de vader van mijn opa. Die had hier een stuk land. Maar toen in 1861 het kanaal werd gegraven, kon hij daar niet meer bijkomen. Toen legde hij zelf een brug aan. Iedereen in het dorp maakte er gebruik van. Daarom zeiden ze altijd: 'Jullie moeten over Dallinga's brug'. Zodoende is de naam ontstaan', vertelt hij.

Geen rekeningen

Toch had Jan Dallinga wel een licht voorbehoud toen hij vernam dat de naam Dallinga nu officieel op de brug komt te staan. 'Ik heb wel direct aangegeven dat wij niet zitten te wachten op rekeningen voor onderhoud.'
De gemeente is eigenaar, dus zo'n vaart zal dat niet lopen. Maar mocht Dallinga onverhoopt wel een factuur in de bus krijgen, dan heeft hij al een oplossing klaar. 'Dan komt hier een slagboom midden op de brug en mag iedereen tol betalen.'