Personeel IKEA ongerust over schrappen van toeslagen (update)

Onrust onder personeel van de IKEA in Groningen, nu de woongigant overweegt de arbeidsvoorwaarden te versoberen. Vakbond FNV trekt daarom aan de bel.
FNV kreeg veel vragen en ook klachten binnen van het IKEA-personeel. Het bedrijf zou overwegen om de toeslag voor werken in de avonden en op zaterdag te schrappen. De zondag-toelage zou wel intact blijven.

Uitermate bezorgd

FNV-bestuurder Marian Beldsnijder zegt dat eerdere bijeenkomsten voor het IKEA-personeel een 'uitermate bezorgde sfeer' uitstraalden.
'Sommige mensen werken er al jaren. Dan zou je nu ineens deze toeslagen moeten inleveren. Daar hebben zij helemaal niet voor gekozen', aldus Beldsnijder. Volgens haar wordt er bovendien ook aan de pensioenregeling gemorreld.

Acties

De FNV laat het er dan ook niet bij zitten. Er is een petitie opgestart die het personeel kan tekenen. Daarnaast is bij de IKEA in Barendrecht komende zondag een protestactie.
´En mocht dat niet helpen, dan breiden we onze acties uit naar andere vestigingen´, belooft Beldsnijder. Bij IKEA Groningen werken 630 mensen.

'Toeslagen niet meer van deze tijd'

IKEA zelf zegt dat de bestaande toeslagen niet meer van deze tijd zijn en dat werknemers op een andere manier gecompenseerd worden.
'De toeslagen zijn in het verleden ingesteld om het werken buiten reguliere winkeltijden te compenseren. IKEA was namelijk vaak langer en vaker open dan andere winkels, waardoor er een toeslag op je basisloon aan gekoppeld werd. De maatschappelijke acceptatie en wens vanuit de klant voor brede openingsuren zorgen er tegenwoordig voor dat deze werkuren nu regulier zijn. IKEA biedt bestaande werknemers een structurele compensatie voor de veranderingen in de toeslagen, waarbij het streven is dat zij er niet op achteruit gaan', aldus manager Inge Arts van IKEA.

Pensioenen

Met betrekking tot de pensioenvoorziening stelt IKEA voor om de volledig collectieve regeling om te bouwen naar een goede collectieve basisvoorziening met individuele keuzemogelijkheden.