Vrijwilligster Olympische Spelen: 'Ik zie ze echt van heel dichtbij'

Ze begeleidt 'onze' olympische sporters in Rio en heeft ook nog tijd om als supporter op de tribune te zitten bij wedstrijden op de Olympische Spelen. Jacqueline Pot uit Paterswolde heeft de zomer van haar leven.
Advertentie

In 2014 zag ze op internet een advertentie, waarin vrijwilligers werden gevraagd voor de Spelen in Rio. Na een aantal tests en een online-interview kreeg ze begin dit jaar te horen dat ze was aangenomen. In totaal zijn er ongeveer veertig Nederlandse vrijwilligers actief bij de Spelen.

Close

Pot: 'Ik ben ingedeeld bij het onderdeel fietsen. Ik moet zorgen dat de atleten zich aanmelden en dat ze weten waar het sanitair is enzo. Na de wedstrijden begeleid ik ze dan naar de plek waar de journalisten vragen mogen stellen. Het is wel bijzonder hoor, want ik zie de sporters echt van heel dichtbij'.

Feestje voor je neus

Volgens Pot krijg je als vrijwilliger vrij weinig mee van de wedstrijd zelf. 'Je ziet ze vertrekken en terugkomen. Maar dan zie je daar opeens Anna (van der Breggen, red.) voor je neus een feestje vieren. Dan weet je dat ze goud heeft gewonnen.'

Onbetaald

Pot moet de hele ervaring wel zelf bekostigen. 'Je bent hier vrijwillig in de meest brede zin van het woord. Je moet alles zelf betalen, van je onderdak tot je vlucht.' Daarom heeft ze een donatiepagina opgezet.
Na de Spelen is Pot twee weken vrij en dan gaat ze door naar de Paralympische Spelen. Ook daarna komt ze nog niet terug naar Groningen. 'Op 20 september vlieg ik eerst nog naar Cuba, waar ik lekker vakantie ga vieren.'
Volg Jacqueline Pot in Brazilië: www.waarisjacqueline.nl