Jaloers op de eenvoud: 'Je kan hier poepen in de achtertuin'

In het kleinste dorp van Groningen heeft hij zichzelf opgesloten. Jan Henk de Groot is in Westerdiepsterdallen bezig met zijn tweede Groningstalige cd.
'Hier kan ik rustig werken en heb ik geen afleiding. Als ik hier ben kijk ik geen tv en heb ik geen last van anderen. Je hoort hier nog echt de wind', vertelt zanger Jan Henk de Groot. Hij is twee weken te gast bij Bonney Brattinga, de bewoner van één van de twee huizen die in het dorpje Westerdiepsterdallen (vlakbij Veendam) te vinden zijn.

Onbewoonbaar

Brattinga kan bevestigen dat het rustig wonen is in zijn dorp. Hij is nog steeds verliefd op de stilte en de omgeving. In 1975 leerde de bioloog de plek kennen. Hij zat toen in de bus die over de Kielsterachterweg reed richting Stadskanaal. 'Ik zag deze twee huizen en ik wist direct dat ik hier wilde wonen', vertelt Brattinga. Samen met een vriend (nog steeds zijn buurman) kraakte hij de toen tot onbewoonbare verklaarde woningen. Inmiddels heeft hij ze voor een prikkie gekocht.
Brattinga en de Groot leerden elkaar kennen tijdens een optreden. De zanger was op zoek naar een plek en Brattinga had er geen problemen mee om zijn huis ter beschikking te stellen.

Emotioneel

De plek waar Jan Henk de Groot zijn nieuwe cd opneemt past bij zijn nieuwe album. Een aantal nummers gaan over het vinden van rust. 'Ik heb het zelf ontzettend druk waardoor je vergeet waar het echt om draait in het leven', vertelt Jan Henk de Groot. 'Ik dronk laatst met een vriend die ik al lange tijd niet had gezien een biertje. Ik werd daar een beetje emotioneel van en besefte hoe druk ik het had'.
Een van de tracks op de nieuwe cd gaat dan ook over het hebben van een burn-out en hoe je misschien dit wel kan voorkomen. 'Vuurtje kieken' is de titel van het nummer.
Ook gaat een nummer over gastheer Bonney Brattinga. 'Ik ben wel een beetje jaloers op de eenvoud hier. Bonney leeft met weinig. Er is geen koelkast. Daarvoor hebben ze een kelder', vertelt Jan Henk de Groot. 'En poepen kan je hier nog ouderwets in de achtertuin doen op een poepdoos.' Hij bewondert de manier waarop de alleenstaande Brattinga leeft met weinig.

Geweldig

Brattinga vindt het een eer dat De Groot een nummer over hem heeft gemaakt: 'Voor mij is de boodschap van het nummer belangrijk. Ik woon hier alleen en heb geen gezin, maar dat is helemaal niet erg. Ook alleenstaanden kunnen het heel leuk hebben.'
Volgens hem hoeft het allemaal niet zo stereotype met een gezinnetje te zijn, zoals men graag tijdens de opvoeding wil.

Koning

'Iedereen moet eigenlijk een beetje Keunenk van Westerdaipsterdale zijn', vindt Jan Henk de Groot. Hij hoopt dat zijn nieuwe album in oktober in de winkels ligt.

Portret op TV Noord

Woensdagavond in Noord Vandaag meer aandacht voor Jan Henk de Groot. Voor de serie 'De zomerdag van...' ging verslaggever Jeroen Berkenbosch een dag met hem op pad. Noord Vandaag begint om 18.00 uur en wordt ieder half uur herhaald.