Ouders verwijten verloskundige dood van dochter en toekomstig kleinkind

© Patrick Wind/112Groningen (bewerkt)
'Deze gitzwarte nacht staat voor altijd in onze ziel gekerfd. Onze dochter en toekomstig kleinkind hebben niet de adequate zorg gekregen waar om was gevraagd.'
Dat betogen de ouders van een inwoonster van Groningen dinsdag voor het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidzorg. De hoogzwangere vrouw overleed in de nacht van 22 op 23 juni twee jaar geleden in haar woning aan de Star Numanstraat in Groningen.

Verkeerde diagnose

De avond daarvoor riepen zij en haar vriend de hulp in van een verloskundige. De ouders zijn ervan overuigd dat de verloskundige de verkeerde diagnose stelde en de vrouw ten onrechte niet naar het ziekenhuis liet brengen.
Een paar uur later overleden de hoogzwangere vrouw en haar nog ongeboren maar wel volgroeide dochtertje.
Aanvankelijk dacht de politie aan een misdrijf. Haar vriend werd aangehouden, omdat sprake zou zijn van 'verdachte omstandigheden'. Uiteindelijk bleek na een klein jaar uit aanvullend forensisch onderzoek dat de vrouw was overleden aan complicaties bij de zwangerschap. Het ging dus niet om een misdrijf.

Darmklachten

De nabestaanden dienden daarop een klacht in tegen de verloskundige bij het Medisch Tuchtcollege. Haar hulp werd ingeroepen, nadat de vrouw na restaurantbezoek geplaagd werd door darmklachten.
De verloskundige onderzocht de vrouw. Ze kwam tot de conclusie dat er sprake was van voedselvergiftiging. In overleg met de huisartsenpost is besloten de vrouw paracetamol te geven.
'Ik had met haar te doen. Ik wilde haar zo niet de nacht in sturen', laat de verloskundige het Tuchtcollege weten.

HELPP-syndroom

Ze zag over het hoofd dat er mogelijk sprake zou kunnen zijn van het zogenoemde HELLP-syndroom. Dat is een ernstige zwangerschapcomplicatie.
'Dat was wel even door mijn hoofd geschoten, maar ik was er heilig van overtuigd dat er niets ernstigs aan de hand was. Ze was uit eten geweest en dacht zelf ook dat dit de oorzaak was', aldus de verloskundige.

Niet attent

Volgens de nabestaanden had ze kunnen weten dat sprake zou kunnen zijn van het HELPP-sydroom. Mede omdat deze aandoening vaker in de familie voorkomt.
'Ze is niet attent geweest op alle alarmsignalen, die er wel degelijk waren. De verloskundige heeft de verkeerde afslag genomen. Dat heeft ons leven volledig op de kop gezet', betoogt de vader voor het tuchtcollege.

Geen keuze
Hij neemt het de verloskundige 'zeer kwalijk' dat zij na het overlijden geen contact met de familie heeft opgenomen. 'Daarmee is de kiem gelegd voor deze aanklacht', zegt de vader.
De verloskundige zegt wel met die gedachte gespeeld te hebben. 'Maar het is verboden door mijn baas. Ik had geen keuze.'

Haar advocaat wijst erop dat de Inspectie Gezondheidszorg de zaak ook heeft onderzocht. 'En die heeft geen onverantwoordeijke en onzorgvuldige zorg vastgesteld,' aldus de advocaat.

Het Medisch Tuchtcollege doet over zes weken uitspraak.

Lees ook: